Френската певица Заз (ZAZ) ще направи концерт у нас на фестивала за франкофонска музика в Благоевград Francofolies през юни.

Събитието на 17 и 18 юни ще е безплатно за жителите на града, съобщават организаторите от общината. Популярната по цял свят изпълнителка ще пее на площад “Георги Измирлиев” в Благоевград, където ще бъде построена сцената на международния фестивал. Тя е първият голям артист, обявен от тазгодишната програма.

Francofolies бе възстановен миналата година след близо 20-годишно прекъсване. Той е сателитно издание на най-големия подобен форум в Ла Рошел, който съществува от 1985 г. и се провежда още в Монреал, Канада, Спа в Белгия, Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин. В българското издание през 2015 г. се включиха Патрисиа Каас, Патрик Брюел, електро суинг групата “Караван палас”, известният диджей Боб Синклер и други изпълнители.

Младата французойка с истинско име Изабел Жофроа проби на международната сцена с хита Je Veux от първия си самостоятелен албум през 2010 г., който става двойно платинен из Европа. Оттогава тя е издала три, като последният – Paris, прави интерпретации на емблематични френски песни – “Под небето на Париж”, изпълнена от Едит Пиаф през 1954 г., “Елисейските полета” на Жо Дасен от 1969 година, “Имам две любови” на Жозефин Бейкър, Елла Фицджералд, Ив Монтан. Певицата е гостувала три пъти у нас.