Норвежките метъл авангардисти Enslaved ще издадат своя 16-ти студиен албум, “Heimdal“, на 3 март 2023 г. чрез Nuclear Blast Records.

Вокалистът/басист Grutle Kjellson казва за новата песен: „За мен „Forest Dweller“ беше най-непосредствената песен в албума, поне в най-ранната си форма като инструментално демо. Прекарах доста време, за да навляза в някои от другите песни от албума, но тази ми се стори някак логична, най-логична според стандартите на Enslaved. Имах идея за текст и невероятните и разнообразни рифове на Ivar в тази песен улесниха разкриването на описанието. Направих груб план какво да пея върху него и всъщност в крайна сметка използвахме някои части от тези записи в албума!

Песента някак демонстрира нашите представителни образци на вдъхновение: Led Zep, Genesis, Destruction, Iron Maiden и David Bowie, да споменем шизофреничен гоблен от влияния. Това се отразява и в текстовете, които се отнасят както за тъмнината, така и за светлината във връзка с природата на Heimdal.

Вижте новото видео “Forest Dweller” тук:

Ivar Bjørnson и Grutle Kjellson коментират: „Доста странно е, но и страхотно, че сега говорим за издаването на нашия 16-ти албум; да, нашия 16-ти дългосвирещ албум. Ако броите престоя ни в кратко просъществувалата Phobia, ние свирим заедно не по-малко от 32 години!

През всичките тези години скандинавската митология е била нашата пъпна връв към царствата на мистицизма и философията и нашата врата към царствата на дълбоката психология и езотеричните светове отвъд. Един от най-завладяващите герои на нашата митология е Хеймдал и той се спотайва в съзнанието ни като енигма вече три десетилетия. Първата му поява беше в песен, наречена „Heimdallr“ на нашето демо „Yggdrasill“ през 1992 г. и той имаше както второстепенни, така и по-значими роли в нашата лирична вселена през годините.

Този ​​път решихме да посветим цяла работа на този най-енигматичен герой и най-богат от архетипи – ние ви даваме „Heimdal“. Стигнахме по-дълбоко и проучихме по-задълбочено – миналото, настоящето и бъдещето звучат на групата се събира в песни, родени от чисто вдъхновение – това е общата сила на сплотена група от приятели и музиканти.

„Heimdal“ е продуциран от Ivar Bjørnson, Iver Sandøy и Grutle Kjellson. Смесването е на Jens Bogren от Fascination Street Studios, а финалната обработка – от Tony Lindgren. Концепцията и текстовете за “Heimdal” са, както винаги, разработени от Ivar Bjørnson и Grutle Kjellson в тандем.

Албумът е записан основно в Solslottet Studios в Берген, което е собственост на Iver Sandøy. Solslottet е сателит на добре познатото Duper Studios, където барабаните са записани и проектирани от самия Iver, с помощта на Vegard Lemme. Основните китари, бас, пиана, органи и вокали също са записани в Solslottet. Arve “Ice Dale” Isdal записва своите китарни сола в собственото си Earshot & Conclave Studios. Последните щрихи и няколко експериментални идеи са добавени в хотел Overlook с помощта на мобилното студио на Solslottet. Цялата музика за “Heimdal” е написана студиото на Ivar Bjørnson Crow’s Nest.

EnslavedHeimdal“:

01. Behind The Mirror
02. Congelia
03. Forest Dweller
04. Kingdom
05. The Eternal Sea
06. Caravans To The Outer Worlds
07. Gangandi (bonus track)
08. Heimdal

Enslaved са:
Ivar Bjørnson – китара
Grutle Kjellson – вокал
Arve “Ice Dale” Isdal – китара
Håkon Vinje – клавишни, чисти вокали
Iver Sandøy – ударни

Предстоящите концерти на групата:

04/05 New York, NY – Irving Plaza
04/06 Boston, MA – Big Night Live
04/07 Montreal, QC – Corona Theatre
04/08 Toronto, ON – The Opera House
04/10 April Detroit, MI – Saint Andrew’s Hall
04/11 April Chicago, IL – House Of Blues
04/12 Minneapolis, MN – Varsity Theater
04/14 Denver, CO – The Gothic Theatre
04/15 Salt Lake City, UT – The Complex
04/17 Seattle, WA – The Crocodile
04/18 Vancouver, BC – The Rickshaw
04/19 Portland, OR – Hawthorne Theatre
04/21 Berkeley, CA – The UC Theatre Taube Family Music Hall
04/22 Los Angeles, CA – The Fonda Theatre
04/23 Phoenix, AZ – Nile Theater
04/25 Austin, TX – Come And Take It Live
04/26 Dallas, TX – The Echo Lounge & Music Hall
04/28 Atlanta, GA – Variety Playhouse
04/29 Raleigh, NC – Lincoln Theatre
04/30 Baltimore, MD – Baltimore Soundstage