Andrew Hozier-Byrne, високият и невероятно поетичен ирландец, се завърна с нова музика на 17 март – Деня на Свети Патрик и, по съвпадение, на неговия 33-ти рожден ден.

Hozier стана известен със своя сингъл „Take Me to Church“, може би една от най-влиятелните песни на 2010-те. Първият му дългосвирещ албум, озаглавен „Hozier“, беше издаден през 2014 г., последван от „Wasteland, Baby!“ през 2019 г.

През март Hozier изда̀де EP с три песни, озаглавено „Eat Your Young“. Той ще включва едноименна песен, едната силно споменавана в социалните мрежи, наречена „All Things End“ и друга, наречена „Through Me (The Flood)“. Съдейки по заглавията на тези песни, има потенциал за голяма промяна в темата от неговия сингъл „Swan Upon Leda“, издаден на 7 октомври 2022 г. Въпреки това, всеки отдаден фен е добре запознат с това тематично послание и изображения, тъй като той е известен с ярките си описания на всичко – от края на света до ексхумацията на труп в блато.

Въпреки че неговите дългосвирещи албуми в миналото редовно са били предшествани от EP-та, които включват предстоящи записи от дългосвирещи албуми, какво означава това конкретно издание за бъдещата музика? Какво теоретизират хората относно тематичните и символичните елементи на музиката? Кога някога ще срещна Hozier в кръчма в Ирландия при мистериозни, но съдбовни обстоятелства? Само на някои от тези въпроси може да се отговори.

Певецът потвърди в социалните мрежи, че “Eat Your Young” всъщност ще бъде наследен от нов дългосвирещ албум по-късно тази година. Записът ще се казва „Unreal Unearth“, както разкри Hozier в Twitter през септември.

Скорошен бюлетин от артиста описва албума като „пътешествието през последните няколко странни години в свободна и игрива пътека от девет кръга“, карайки мнозина да вярват, че той ще бъде силно вдъхновен от поемата „Ад“ на Данте Алигиери от епоса “Божествена комедия”. Въпреки че е вероятно той да не спомене стихотворението в подробности, може също да се предположи, че ще присъстват препратки към пандемията Covid-19.

Много фенове се питат дали “Eat Your Young” ще бъде продължение на едноименната песен от “Wasteland, Baby!”. Изглежда има връзка между текста на песента и обложката на новото EP. „That the cloud and the cold and those jeans you have on“ съвпада с изображението, тъй като показва жена, заровена в земята, облечена в дънки. Изглежда също има алюзия за връзката между „Wasteland, Baby!“ и „Eat Your Young“ с реда „Not an end, but the start of all things that are left to do“.

Поредица туитове относно EP-то отбелязва различните обекти, също включени в корицата, което е много впечатляващо, като се има предвид колко тъмна е корицата и колко малки са обектите. Има и дискусия относно парчето „Through Me (The Flood)“ във връзка с френския израз, “apres moi, le deluge” (след мен, и потоп), сигнализиращи теми за нихилизъм, смърт, апокалипсис и др. Въпреки че обикновено не знаем звука на EP-то освен сингъла „Swan Upon Leda“ можем да кажем, че феновете са готови за нова музика. Той вече е готов да се появи на няколко музикални фестивала в Съединените щати (Shaky Knees в Атланта и Moon River в Чатануга, Тенеси), както и на няколко солови дати, въпреки че много от тях са нетърпеливи за съобщения за турне.

Каквото и да се случи, надявамe се, че “Eat Your Young” ще задоволи гладните фенове на Hozier.

Hozier “Eat Your Young” EP

1. Eat Your Young
2. All Thing End
3. Through Me (The Flood)