Почина един от най-големите новатори в джаза, една от опорите на жанра. Сред създателите на фюжън музиката, прочут като солов музикант и като основател на Return to Forever и Chick Corea Elektric Band, Чик Кърия записа над 100 албума и е носител на 23 награди Грами.

На 79-годишна възраст той си е отишъл от света ни на 9 февруари от рядка форма на рак. Заболяването е било открито съвсем наскоро, съобщи семейството му и в социалните мрежи предаде неговия завет с думите:

През целия си живот и кариера Чик се радваше на свободата и на спокойствието да изгражда нещо ново и да се наслаждава на творчески занимания. Той бе обичан съпруг, баща и дядо, а също и ментор и приятел на толкова много хора. Чрез работата си през десетилетия на пътувания по целия свят той вдъхнови и насърчи милиони. Макар че би бил първият, който да каже, че музиката казва повече от думите, той остави следното послание към хората, които познаваше и обичаше, на хората, които го обичаха:

Искам да благодаря на всички, които в пътя ми ми помогнаха огънят на музиката ярко да гори. Надявам се, че чувстващите наклонност да свирят, пишат и да се изявяват чрез други форми на изкуството, ще го правят. Ако не за себе си, то за другите. Не само че светът има нужда от повече творци, но е и толкова приятно.На моите фантастични приятели музиканти, които ми бяха като семейство, откакто ви познавам, искам да кажа: бях благословен и за мен бе чест да се уча от вас и да свиря с всички вас. Моята мисия винаги е била да споделям навсякъде радостта да твориш. Да го направя с всички артисти, които толкова дълбоко уважавам, бе богатството на живота ми.

Новината за смъртта на Чик Кърия изненада и много натъжи целия свят. Думите на скръб в посвещенията са и със светлината на докосването до изкуството му.

С дълбока тъка научавам, че си е тръгнал моят другар Чик Кърия. Много внезапно, твърде рано. За първи път се срещнахме в Ню Йорк през 60-те и се гмурнахме в океана на звука. Той бе винаги ярка светлина, щедър, състрадателен, обичащ да изследва и своите изследвания да споделя с всички нас. Благодаря за приноса! Ще ни липсваш. – Чарлз Лойд

Сърцето ме заболя от новината, че е починал истински великият Чик Кърия. Обемът на творчеството, което ни завеща, говори сам за себе си. Но аз най-вече ще запомня неговата човечност. Той бе една от най-милите, нежни и любознателни души, които познавах. Благодаря, че безстрашно обогати палитрата на живота с всичко, което направи. Благодаря за вдъхновението, което ме съпровожда цял живот! – Дейв Коз

Няма много пианисти, които да не считат Чик Кърия за свой ментор и вдъхновение. Бях щастлив да се срещна с него и да опозная отблизо нежността и красотата на неговата душа. Той бе и ще бъде вдъхновение за мен за цял живот. – пианистът Ярон Гершовски, музикален директор на The Manhattan Transfer