Christine McVie, която написа някои от най-емблематичните песни на Fleetwood Mac, почина, потвърди семейството й.

Легендата на Fleetwood Mac Christine McVie почина на 79 години. Публикация, споделена на официалната й страница във Facebook късно снощи, 30 ноември, гласи:

От името на семейството на Christine McVie, с натежало сърце ви съобщаваме за смъртта на Christine. Тя почина мирно в болница тази сутрин, сряда, 30 ноември 2022 г., след кратко боледуване. Тя беше в компанията на семейството си.. Любезно ви молим да уважавате личния живот на семейството в този изключително болезнен момент и бихме искали всички да пазят Christine в сърцата си и да помнят живота на едно невероятно човешко същество и почитан музикант, който беше обичан от всички. RIP Christine McVie.“

Скоро след това беше разпространено изявление от Fleetwood Mac: „Няма думи, които да опишат нашата тъга от смъртта на Christine McVie. Тя беше наистина единствена по рода си, специална и безмерно талантлива. Тя беше най-добрият музикант, който всеки може да има в групата си и най-добрият приятел, който всеки може да има в живота си. Бяхме толкова щастливи да имаме живот с нея. Индивидуално и заедно, ние ценим Christine дълбоко и сме благодарни за невероятните спомени, които имаме. Тя ще ни липсва ужасно.”

https://www.facebook.com/photo?fbid=680405863453363&set=a.278535870307033

Родена в Бут, Ланкашър през 1943 г., Christine Anne Perfect е израснала в Сметуик близо до Бирмингам, където баща й е концертиращ цигулар. Класически обучена, нейните вкусове се променят с откриването на рокендрол пиано изпълнители като Fats Domino. В колежа тя се запознава със Stan Webb и Andy Silvester и през 1968 г. се присъединява към тяхната блус група Chicken Shack. Тя има незабавно въздействие: дебютният им сингъл от 1968 г. “It’s Okay With Me Baby” е написан от Perfect.

През 1969 г. те направиха кавър на “I’d Rather Go Blind“, хита на Etta James от няколко години по-рано, като Perfect изпълни удивителен водещ вокал. Песента отива на номер 14 в класацията за сингли в Обединеното кралство, а Christine печели наградата Melody Maker за най-добър женски вокалист за следващите две поредни години.

Perfect става Christine McVie през 1968 г. Chicken Shack свири с Fleetwood Mac на фестивала в Уиндзор предходната година и тя и басиста на Mac John McVie се запознават.

Тя се появява, свирейки на клавишни като Christine Perfect, във втория албум на Mac “Mr Wonderful” и, след напускането на Peter Green, в албумите “Then Play On” и “Kiln House“. Тя официално става член на Fleetwood Mac на концерт в Ню Орлиънс през август 1970 г. и продължава да свири във всеки следващ албум на Fleetwood Mac до The Dance от 1997 г. McVie, която свири на клавишни и пее с групата, е написала някои от най-известните им песни, включително “Don’t Stop” и “You Make Loving Fun” от хитовия албум на Fleetwood Mac от 1977 г. “Rumours” и “Little Lies” от “Tango In The Night” от 1987 г. Тя напусна групата през 1998 г.

Беше ми писнало да летя“, каза тя пред Classic Rock през 2016 г. „Не исках да се кача на самолет. И ми беше писнало да живея в куфар. Липсваха ми корените ми. Защото аз… Знаеш ли, аз съм рак. Ние сме домашни тела. Обичаме да готвим и харесваме гнездата си. И аз жадувах за гнездото си.

Трябваше да е Англия, близо до брат ми, точно извън Кентърбъри. Зелената, зелена трева на дома. И за няколко години беше фантастично – кучетата, Aga. Бях типичното пенсионирано селско момиче. Но това не беше това, което си мислех, че ще бъде.

Започнах да ставам много изолиранa. Имах чувството, че се разтърсвам сам из тази огромна къща, без да правя нищо. И станах доста зле, така че си помислих: „Трябва да направя нещо по въпроса. трябва да намеря начин да се кача отново на самолет.

McVie се завърна във Fleetwood Mac през 2014 г. и през следващите три години работи с китариста Lindsey Buckingham върху песните, които ще станат албумът Lindsey Buckingham Christine McVie през 2017 г.

Последният концерт на McVie с Fleetwood Mac беше в бенефисното шоу за детските болници на UCSF Benioff в Сан Франциско през ноември 2019 г., въпреки че тя също се появи на сцената на трибют шоуто към Peter Green на Mick Fleetwood & Friends в London Palladium през март 2020 г.

Слуховете за последното турне на Fleetwood Mac продължиха и докато McVie беше щастлива да говори за еднократни събития, тя не беше склонна да се ангажира с по-тежък график.

Не се чувствам физически готова за това“, каза тя пред Rolling Stone по-рано тази година. „Аз съм в доста лошо здраве. Имам хроничен проблем с гърба, който ме изтощава. Изправям се, за да свиря на пиано, така че не знам дали всъщност бих могла физически да го направя. Какво означава това? Умът е готов, но плътта е слаба. Много съм щастлива, че съм си у дома. Не знам дали някога ще искам отново да ходя на турне. Това е дяволски тежка работа.