Sofia GuitArt Festival представя: Marinah (Ojos de Brujo) & Chicuelo на турне с албума си Sintonías

Българският фестивал, посветен на китарата във всичките й цветове и форми, ще представи барселонските звезди Марина (вокал) и Хуан Гомес – Чикуело (фламенко китара), с концерт в столичния Sofia Live Club на 30-и май.

В „Синтониас“, Марина и Чикуело намират уникална пресечна точка. Тяхната необуздана креативност е изразена с пълна сила в албума, който, опирайки се на стила румба фламенко, ни пренася през една музикална панорама, която минава през американския джаз, прихващайки примеси на латино американската и африканската традиционна музика. С участието на Карлос Сардуй – тромпет, клавишни и перкусии (съавтор на музиката от албума), Давид Домингез – перкусии и Хáви Мартин – бас, представянето на албума в България ще поведе публиката на едно истинско приключение.

Марина е позната на българската публика като вокал, текстописец и водеща фигура на барселонската банда Ojos de Brujo. Те превземат световните сцени повече от десетилетие, отнасяйки призове толкова многостранни, колкото и културните принадлежности на музикантите в самата група. Между престижните награди са тези на Би Би Си за World Music през 2004-а, а през 2005-а испанската Акадамия на Музиката ги удостоява с награда за „Най-успешно турне“. Кулминацията е през 2007-а, когато им е присъдена наградата Латино Грами за „Най-Добър Фламенко Албум“, за албума им Течари (Techari).

Китаристът Хуан Гомес – Чикуело е едно от най-големите имена сред фламенко китарастите на „онова“ поколение – тези, които наравно с Пако де Лусия, се бореха за запазването на тази уникална културно-музикална традиция, изпълнена с жарта и емоциите на испанските хитанос. Дълбоко пропит с тази традиция, Чикеуло продължава да жъне успехи през дългата си и плодотворна кариера. Вече повече от десетилетие той е музикален директор на японския Ballet Shoji Kojima Flamenco“, чиито турнета не спират да обикалят света. През годините, феновете му се наслаждават на многобройните му концертни изяви и записи с целия списък от светила, които фламенко жанра може да предложи, включително с легендарни певци като Енрике Моренте, Дукенде, Мигел Победа и музиканти като Томатито и Хорхе Пардо. Известен е и с многобройните си фюжън проекти като Qawwali Flamenco, с пакистанския ансамбъл Faiz Ali, както и Jazz Flamenco с популярното Colina Miralta Sambeat CMS Trio“. Носител е и на испанската филмова награда „Гоя“, за песента към филма Blancanieves (Снежанка).

Шоуто на Marinah & Chicuelo ще се състои на 30 Май в Sofia Live Club, с начало 20:30 часа и е част от програмата на второто издание на Sofia GuitArt Festival.

Билети могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim в цялата страна и онлайн на https://tinyurl.com/mjszdxr

Представени в България от Sofia GuitArt Festival, в кооперация с агенция PanHarmony.

Припомнете си първото издание на Sofia GuitArt Festival с нашата галерия от концерта на Al Di Meola

Al Di Meola (27 май 2016, Зала България)