10 години след последния си концерт у нас Майкъл Болтън отново пристига в България, за да зарадва своите многобройни почитатели. Концертът му на 18 юли в зала 1, е организиран от Национален дворец на културата и е част от световното турне на певеца.

Това стана ясно на специална пресконференция, на която от НДК разказаха за предстоящите културни проекти с акцент върху музикалните събития и очертаха стратегическите цели пред Двореца в периода 2019-2020 г.

Преди срещата си с българската публика Майкъл Болтън ще изнесе концерти във Флорида, Лос Анджелис, Англия, САЩ и Чили. Той има повече от 20 години на сцената зад гърба си, които му печелят награда „Grammy“ за най-добър мъжки вокал, звезда на „Алеята на Славата“ в Холивуд и няколко платинени албума. Има продадени повече от 65 милиона записа в цял свят.

Тази година НДК си поставя за цел да следва една градивна политика по отношение на продуцираните си събития, базирана на съществуващите традиции”, отбеляза  председателят на Съвета на директорите Борислав Велков. Той уточни, че НДК имам всички необходими предпоставки да заяви лидерство на терена на продуцирането на културни събития и в частност на концерти. НДК трябва да скъса със стереотипа, че просто отдава площи и зали под наем. Защото освен това НДК е културна институция, чиято мисия е да предлага висококачествени културни продукти и да подкрепя българската култура. „Тук говорим за балансирана продуцентска политика, която да обхване всичките пространства в НДК, така че да покажем промяна, устойчивост и визия“, категоричен бе Велков. Той очерта насоките на развитие на културните пространства на НДК – Театър Азарян, ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, Литературен клуб „Перото” и кино „Люмиер Лидл”, както и надграждането на основните фестивали на НДК – Киномания и Новогодишен музикален фестивал.

Борислав Велков отново подчерта значимостта на Национален център за книгата за преводите и популяризирането на бългаските автори, анонсира възстановяването на Салон на изкуствата от 2020 г., както и създаването на постоянна открита сцена в парка зад НДК като нова възможност за фестивална локация в София. 

От НДК акцентираха още върху две основни задачи, които стоят пред тях: дигиталното развитие на ресурса на НДК – оптимизиране на интернет-сайта и системата за продажба на билети, вкл. системата за проверка на билети, както и развитие на екипа.

НДК разполага с един невероятен екип и добре  оборудвани зали и пространства. Дворецът е чат не само от европейския, но и от световния пазар за привличане на големи артисти. Навлизайки активно в продуцирането ще получим възможността за много по-голямо влияние  на програмата, ще имаме по-балансиран и разнообразен календар, с контрол на качеството на събитията, които се случват. По този начин директно ще се грижим за доброто изживяване на нашата публика. Управлявайки до голяма степен сами процесите си, ще имаме възможност да развием и наша политика за достъпност на събитията – защото НДК като културна институция има мисия да прави достъпни за всички хора културни събития, подчерта Иван Драндийски, ръководител на отдел „Продуцентски център” в НДК. Той обърна внимание на ценовите категории на билетите в НДК – за продуцираните от НДК концерти в зала 1 те са в диапазона от 20 до 100 лв.

Преди около месец от НДК обявиха и два други ключови концерта, които ще продуцират – на 30 октомври НДК и Фондацията ще отпразнуват 75-годишнината на рок-легендата Кирил Маричков, а на 18 октомври НДК заедно с Фондация Аполония посрещат в София италианската соул звезда Марио Бионди.

„Аполония“ и НДК си сътрудничим от много години. Това не е първият ни проект. Общият ни вкус за качествена музика ни събра, а какво по-хубаво от това именно концертът на Марио Бионди да ни обедини в мисията култура“, сподели Маргарита Димитрова – артистичен директор на фондацията.  

Билети за концертите на Майкъл Болтън, Марио Бионди и „Кирил Маричков на 75”, и може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg.