Филмът за прощалното турне на Buena vista social club e сред музикалните бижута на киномаратона в ндк

Тазгодишната Киномания ще предложи на публиката интересни заглавия, обединени от темата за музиката, както и историите на велики музиканти.

Документалният филм за легендарната кубинска група Buena Vista Social Club и нейното прощално турне, е сред акцентите на кинопанорамата. Българската публика беше очарована от обаянието и енергията на феноменалната Омара Портуондо – една от звездите в групата, която избра София и НДК за  един от концертите си по време на турнето, което направи през април тази година.

Разговори с нея и нейни колеги ще видим в „Buena Vista Social Club: Adiosв зала 1 на 19 ноември от 19:00 часа. Филмът е на режисьора Люси Уокър и предлага архивни кадри и разговори с изплнителите за непозната музикална история на Куба. В продукцията участват: Омара Портуондо, Барбарито Торес, Мануел „Гуахиро” Мирабал, Елиадес Очоа, Хесус „Агуахе” Рамос и архивни кадри с Компай Сегундо, Ибрахим Ферер, Рубен Гонсалес. „Buena Vosta Social Club: Adios” е едновременно завладяващ портрет на музикалната страст, неугаснала с възрастта, и почит към една от най-великите музикални традиции в света, както и към страната, в която тя се е родила.

Да преследваш Джон Колтрейн” е също документална продукция, отново посветена на легендарен изпълнител. Режисьорът Джон Шайнфелд изследва живота и творчеството на джаз иконата Джон Колтрейн, чрез коментари и признателност от няколко различни почитатели на Трейн като Карлос Сантана, Сони Ролинс и Бил Клинтън. Филмът проследява глобалното влияние на музиката на великия саксофонист и разкрива страстите и силите, оформили живота му и неговото новаторско звучене.

В продукцията са използвани архивни кадри, анимирани стенописи, думи на самия Колтрейн, четени от Дензъл Уошингтън и специално заснети интервюта. „Да преследваш Джон Колтрейн” може да гледаме на Киномания на 19 ноември от 11:30 часа в кино  „Люмиер Лидл”.

Джанго” е друга от музикалните спирки в киномаратона, който разкрива историята на популярния джаз китарист и композитор Джанго Райнхард и на неговата борба в окупираната от фашистите Франция през 1943 г. „Джанго” е на френския режисьор и сценарист Етиен Комар и беше избран за откриващ филм на Берлинале тази година. В продукцията участват Реда Катеб, Сесил дьо Франс, Беата Паля, БимБам Мерстайн, Габриел Мирет, Алекс Брендемюл. Зрителите могат да го видят на 28 ноември от 20:45 часа в кино „Люмиер Лидл”.

Цялата програма на Киномания може да откриете на kinomania.bg

Билети за всички филми от програмата има на касите на НДК и кино „Люмиер Лидл”. Онлайн резервации може да направите ТУК

Киномания е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.