Jerry Lee Lewis, един от пионерите на рокендрола, почина на 87-годишна възраст.

Той бе последният оцелял от поколението на Elvis Presley, Chuck Berry и Lillte Richard. Jerry Lee Lewis е починал в дома си в Мемфис, щата Тенеси, съобщи негов представител.

Изпълнителят прави фурор през 50-те години на миналия век с поредица от хитове, като сред най-известните са “Great Balls of Fire” и “Whole Lotta Shakin’ Goin’ On”.

От всички рок бунтари, появили се през 50-те години на миналия век, малцина са уловили привлекателността на новия жанр така незабравимо, както роденият в Луизиана пианист, който наричаше себе си “Убиеца”. „Той беше изпълнител, който караше феновете да крещят, а клавишите да се подчиняват, а на живо беше личност, изтъкана от огън“

Личният живот на Jerry Lee Lewis е изключително бурен и едва не слага край на кариерата му, отбелязва Асошиейтед прес. За кратко време, през 1958 г., той е претендент да замени Elvis като водещ изпълнител на рок хитове, след като Presley е призован в армията. Но докато Lewis е на турне в Англия, медиите научават три факта, които едва не съсипват кариерата му: той е женен за 13-годишната (вероятно дори 12-годишната) Майра Гейл Браун, която е негова братовчедка, а бракът е сключил преди развода си. Тогава турнето е отменено, а той влиза в черния списък на радиостанциите и печалбите му сриват за една нощ почти до нула.

“Вероятно щях да пренаредя живота си по малко по-различен начин, но никога не съм крил нищо от хората”, казва Lewis пред The Wall Street Journal през 2014 г.

През следващите десетилетия музикантът се бори с проблеми с наркотици и алкохол, съдебни спорове и заболяване. Два от седемте му брака завършват с ранната смърт на съпругите му. Братовчедка му Браун се разведе с него в началото на 70-те години на миналия век и по-късно то обвини във физическо и психическо насилие, което според нея едва не я е докарало до самоубийство.

Jerry Lee Lewis преоткрива кариерата си като кънтри изпълнител през 60-те години на миналия век, а музикалната индустрия в крайна сметка му прости, дълго след като той спря да прави хитове.

Той е носител на три награди Grammy и има записи с някои от най-големите звезди в индустрията. През 2006 г. Луис записа “Last Man Standing” с участието на Mick Jagger, Bruce Springsteen, B.B. King и George Jones. През 2010 г. в албума му “Mean Old Man” участие взеха Jagger, Keith Richards, Sheryl Crow, Tim McGraw и други.

Jerry Lee Lewis е един от първите изпълнители, въведени в Залата на славата на рокендрола през 1986 г.