Live Nation Entertainment е поредната голяма компания, която обяви строги Covid правила. Компанията ще изисква от всички артисти и посетители на концерти да покажат доказателство за ваксинация или отрицателен тест за Covid, започвайки от 4 октомври.

Ваксините ще бъдат вашият билет за концерти и от 4 октомври ще следваме модела, който разработихме за Lollapalooza и ще изискваме това за артисти, фенове и служители на места и фестивали на Live Nation навсякъде в САЩ“, казва президентът и главен изпълнителен директор на Live Nation Entertainment, Michael Rapino.

В допълнение, Live Nation Entertainment също ще изисква всички свои служители да бъдат ваксинирани от 4 октомври.

Няколко дни по-рано, AEG Presents обяви, че ще изисква всички служители и всички посетители на концерти да бъдат ваксинирани от 1 октомври. AEG цитира крайния срок за 1 октомври като срок, който позволява време “на всички допустими неваксинирани притежатели на билети и персонал да достигнат напълно ваксиниран статус“.

Стигнахме до заключението, че като лидер на пазара от нас зависи да вземем реална позиция относно статуса на ваксинация“, каза Jay Marciano, главен изпълнителен директор на AEG и председател и главен изпълнителен директор на AEG Presents. “Само преди няколко седмици бяхме оптимисти за това къде се насочват нашият бизнес и страната. Вариантът Delta отново ни тласка в грешната посока. Осъзнаваме, че някои хора може да гледат на това като на драматична стъпка, но това е правилната стъпка. Ние също сме наясно, че може да има първоначално отблъскване, но съм уверен и се надявам, че в крайна сметка да бъдем от правилната страна на историята и ще правим най -доброто за артисти, фенове и работници на събития на живо“.

Регламентите на някои държави може да отменят мандата ни, или няколко артисти може да не искат незабавно да се включат в плана, но знаем, че използването на нашата платформа за заемане на силна позиция по отношение на ваксинациите може да окаже влияние“, добави Shawn Trell, главен оперативен директор и главен консултант на AEG Presents. “Съобщението, което искаме да изпратим, е просто и ясно: единственият начин за максимална безопасност е да изискваме всички да бъдат ваксинирани. И ние сме уверени, че други, които все още не са готови да поемат този пълен ангажимент, ще го последват“.

Danny Wimmer Presents също въведе подобна политика по отношение на допускането на тези, които планират да присъстват на редица фестивали тази година. Сред тях са няколко от най-големите тазгодишни хард рок и метъл фестивали в САЩ, включително Louder Than Life, Aftershock Festival и Inkcarceration Festival.

Тези, които планират да присъстват на тези събития, сега трябва или да покажат доказателство за пълна ваксина срещу Covid-19, или да предоставят отрицателен резултат от тест за Covid-19, направен в рамките на 72 часа преди събитието. Danny Wimmer коментира:

Ние сме на безпрецедентен кръстопът с несигурност дали нашите фестивали ще се случат тази есен. Не ми е в природата да седя безучастно и да оставям другите да решават съдбата ни. Вместо това ще направя всичко по силите си, за да гарантирам, че нашите фестивали ще се случат, дори ако това означава въвеждане на политики, с които някои хора може да не са съгласни.

Но преди да реагирате негативно на нашата политика, моля, помислете за това. Това, което виждам, е, че феновете чувстват, че светът се нуждае от музикални фестивали сега повече от всякога. Трябва да съберем хората отново, за да се излекуват от последните 18 месеца. Трябва да върнем хората и артистите, чиито поминъци зависят от събитията на живо, да се върнат на работа. Убеден съм, че тези изисквания са това, което е необходимо, за да се гарантира, че тази есен ще имаме забавни и безопасни фестивали“.

В Европа бяха проведени няколко големи фестивала, но за тях се изискваше серификат за ваксинация. Дори западната ни съседка Сърбия се справи с нелеката задача да организира EXIT, без да допусне разпространение на заразата. Как? Със строги мерки и тестване, разбира се.

На този фон – какво се прави у нас? Ни-що.

Ние сме талибаните на съвременния свят с под 15% ваксинирано население.

Седим и чакаме нова Covid вълна, мрънкаме срещу евентуални нови мерки и не правим нищо. Летните фестивали нямат никакви критерии за посетителите, дори тези, които бяха организирани със съдействието на Световната здравна организация.

Дали и как ще посещаваме събития тази есен – не е ясно. Ясно е едно – в САЩ, където ваксинацията преминава успешно, големите фестивали се завръщат. А ние пак сме на опашката…