Penguin Press определиха 9 ноември за дата на издаване на новата книга на Bob Spitz „Led Zeppelin: The Biography“.

От автора на бестселъра на Ню Йорк Таймс за историята на The Beatles идва този разказ за ​​бандата, която мнозина наричат най-великата рок група на всички времена, може би най-успешната и със сигурност една от най-известните.

Рок звезди. Каквото и да означават тези думи за вас, най-вероятно те се дължат на Led Zeppelin. Никой преди или след това не е изживял мечтата точно като Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones и John Bonham. В “Led Zeppelin: The Biography” Шпиц отделяй мита от реалността с познанието и нюха на разказвач, които са негова запазена марка.

Още от първите ноти на първия си албум групата се обявява като нещо различно, сблъсък на велика артистична амбиция и груба първична сила, на деликатна английска традиционна музика и афро-американски блус. Този запис е продаден в над 10 милиона копия и това е само началото; албумите на Led Zeppelin са продали над 300 милиона копия по целия свят и това продължава и до днес. Взети заедно, записите на Led Zeppelin прекарват повече от десетилетие в класациите.

Историите около групата са ревностно пазени, а предишните книги не хвърлят необходимата светлина. Но авторитетът на Шпиц е неоспорим и неустоим. Неговото усещане за атмосферата, контекста – музиката, бизнесът, звукозаписните студия, живота по време на турне, радиостанциите, феновете, цялата екосистема на популярната музика – е несравним. Неговият разказ за сработването на Page и Jones – виртуозите от Лондон, с Plant и Bonham – дивите мъже от Мидландс, в група от пепелта на The Yardbirds, в сцена, доминирана от The Beatles и The Rolling Stones, но променяща се ужасно бързо, само по себе си е откровение. Шпиц се отнася сериозно към музиката и проследява цялото артистичното пътешествие на групата. Музиката обаче е само част от легендата: „Led Zeppelin: The Biography“ е и историята за това как 60-те преливат в 70-те, за това как клубните концерти се превръщат в свирене на стадиони, как невинността се превръща в упадък. Led Zeppelin може да не са първата рок група, но са се издигнали на съвсем ново ниво. Не всички легенди са верни, но при внимателния прочит на Шпиц това, което е вярно, е изумително и понякога обезпокоително.

„Led Zeppelin: The Biography“ е книгата, която групата отдавна очаква и заслужава.