Red Hot Chili Peppers обявиха, че ще започнат глобално турне през 2022 г.

Новината за предстоящото завръщане на сцената беше съобщена чрез фалшива комедийна новинарска емисия на канала KHOT. Водещите Johnson Hammerswaddle, Todd The Squirrel и Randy Raindrops (в ролите – Anthony Kiedis, Flea и Chad Smith) потвърдиха, че RHCP ще бъдат на турне в “целия свят” в началото на юни догодина, а американската част от турнето стартира през юли.

В съобщение за пресата се добавя, че „стартират всички цилиндри, сърцата им са пълни и са решени да отприщят безкрайна река творчество и да разтърсят вашия свят. Групата е благодарна, че работи с Live Nation в това начинание. Всички дати от турнето, информация за продажбите, поддръжащите банди и друга информация ще бъдат обявени скоро”.

Red Hot Chili Peppers са стара банда и не са паднали просто от камиона с ряпа, но те никога не са били по-развълнувани, ангажирани и устремени, що се отнася до предстоящото турне. Те нямат никакъв интерес да почива на лаврите си, на награди или търговски успехи, това е мисия, те възнамеряват да насочат най-могъщите духове и да дадат всичко, на което са способни”.

През май миналата година Smith каза, че „беше наистина забавно“ да работи отново с китариста John Frusciante. Frusciante се завърна в Red Hot Chili Peppers през декември 2019 г. след уволнението на Josh Klinghoffer, който беше в групата през последните 10 години.

Smith обсъди подновеното сътрудничество на Red Hot Chili Peppers с Frusciante в интервю с Pop Rocks на SiriusXM. Той каза: „Той се върна в групата и това е наистина вълнуващо и забавно, а ние просто продължихме откъдето сме спрели. Познаваме се толкова дълго време – очевидно, повече от 30 години – така че е като да сложим добре износен чифт обувки, които се усещат наистина добре, и се връщаш там и е удобно и малко по-различно, но все пак вършим своето. Така че беше наистина забавно“.

По отношение на плановете на Red Hot Chili Peppers за издаване на продължението на албума „The Getaway“ от 2016 г., Chad каза: „Нямаше бързане със случилото се през последната година. И имаме много нова музика и сме много развълнувани от това, и когато свършихме, всичко е готово, ще го пуснем и ще отидем да свирим на концерти догодина. Очакваме с нетърпение да бъдем отново пред хората, всички го искат толкова много, включително и ние. Не само да издадем нова музика, но и просто да свирим на живо. И това е толкова важна част от житейския опит и да бъдеш група. наистина важно за нас. Щяхме да свирим миналото лято. Но искаме да е безопасно за всички и наистина добро преживяване за всички, затова отложихме всичко, но се връщаме и ще бъде страхотно“.

Frusciante първоначално се присъединява към Red Hot Chili Peppers след смъртта на китариста Hillel Slovak през 1988 г. Този състав записва два изключително успешни албума, които носят популярност на групата: “Mother’s Milk” и “Blood Sugar Sex Magik“. За съжаление, Frusciante изпада в дълбока хероинова зависимост, която го накара да напусне групата по време на турнето в подкрепа на „Blood Sugar Sex Magik“. Той отстъпва китарата за няколко години на Dave Navarro (Jane’s Addiction) и се завръща при тях от 1998 до 2009, свирейки в албумите „Californication“ (1999), „By The Way“ (2002) и „Stadium Arcadium“ (2006), преди да напусне групата отново през септември 2009 г. Josh Klinghoffer бе китарист на чушките от 2009-та до 2019-та, с него те записаха “I’m with You” (2011) и “The Getaway” (2016).

Миналия октомври Frusciante каза пред австралийската радиостанция Double J, че свиренето с неговите съотборници от RHCP Anthony Kiedis, Flea и Chad Smith за пореден път е като „връщане в семейството. Чувствам се изключително удобно с тези хора. Сякаш не беше минало време изобщо, когато започнахме да свирим, почти, с няколко малки изключения, като например как аз и Chad постепенно осъществихме комуникацията си по нов начин“.