Супергрупата Фондацията стартира ново турне под надслов “Фондацията” празнува “Щурците” на 55 г.”. То бе обявено по време на големия концерт на бандата, на 31 март, пред препълнената с фенове зала 1 на НДК.

“Фондацията” празнува “Щурците” на 55 г.” – Така ще се нарича турнето, с което ще бъде отбелязана годишнината на легендартата българска група. Освен Кирил Маричков, който в последните години се подвизава като част от “Фондацията”, на сцената ще се качат Валди Тотев и Георги Марков.

За първи път от 5 години насам “Шурците” ще бъдат заедно на една сцена. Музикантите от “Фондацията” обещават неповторимо изживяване за всички по време на концертите, а турнето ще продължи само до края на 2022 г.

В програмата на концертите ще доминират песните на “Щурците” от тяхната близо половинвековна кариера. Ще бъдат представени най-големите и най-хубавите хитове от всички периоди на групата. Заедно с тримата “щурци” ще свирят също Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански.

Супер музикантите ще свирят първо в Русе – на 6 май, следва Варна, “Летен Театър” – на 10 юни, Бургас, “Летен Театър” – на 21 юли, Тутракан – на 28 юли, Пловдив, “Античен Театър” – на 5 август и  Созопол, в рамките на “Аполония” – на 4 септември.

БТА ще издаде специален брой на списание “ЛИК” през юни, посветен на “Щурците”. Най-ранната публикация, която агенцията има за “Щурците”, е от 23 юни 1967 г., разказва генералният директор Кирил Вълчев. От новината остава ясно, че на гала концерт от третия ден на международния фестивал на българската естрадна песен, който се предава по “Евровизия”, журито е допуснало за второ прослушване няколко песни, една от които е “Бяла тишина”. Няколко дни по-късно БТА съобщава, че “Бяла тишина” печели конкурса за българска естрадна песен в Слънчев бряг.

След това, в списанието “Снимки и карикатури” на БТА от 1969 г. се твърди, че “Щурците” са създадени през 1966 година. “В края на 1966 година четирима ентусиазирани студенти образуват вокално-инструментален състав. Първите му прояви се пред младежката радиостанция “Хоризонт”. Тя обявява конкурс за име за новообразувания музикален състав. Одобрява се предложението на един студент – “Щурците”. И под това име вече трета година младите музиканти се представят пред своите слушатели”, пише изданието на БТА.

Смятаме за дата на създаване на “Щурците” февруари 1967 година, защото оттогава имаме името “Щурците”. Но нашето първо свирене беше на 8 декември 1966 година във ВИТИЗ“, каза Кирил Маричков. Той разказа интересен спомен, свързан с името на групата. Когато отишли в тогавашната концертна дирекция, един от шефовете им казал: “Такъв състав в България никога няма да има”, след като чул името. Тогава музикантите решили да “обнародват” името чрез конкурс в радиото. “Бяхме накарали всички наши приятели и роднини да пишат за името “Щурците”, и то съответно спечели най-много гласове”, казва с усмивка Маричков. На обявения конкурс за име дошли всевъзможни предложение, сред които и СЕКС – абревиатура от Студентски електронно-китарен състав, и “Монасите на електрическия резонанс”.

Дали това ще е сбогуването на “Щурците” с публиката, само историята ще покаже.

Билети вече можете да намерите в системата на Ticketportal.bg, книжарници Booktarding, Office1superstore, бензиностанции OMV в цялата страна.