Финландските мелодични метъли Sonata Arctica са група с уникален звук, задвижван от различни емоции и нотка меланхолия. Групата изда̀де днес първия си акустичен албум, озаглавен „Acoustic Adventures – Volume One“ чрез Nuclear Blast.

Тази акустична форма на Sonata Arctica бавно се подготвя от години“, коментира вокалистът Tony Kakko и обяснява: „Първата ѝ проява, освен малкото акустични версии на песните, издадени през годините, беше „Acoustic Adventures Tour“ през 2019 г., което се оказа голям успех, като даде идеята тези песни да бъдат записани и издадени в албум. Или два албума, поне за начало. Нашите песни винаги са били базирани на красиви мелодии, което улеснява трансформирането им в акустична форма. Трябва да спомена, че много от песните работят толкова добре облечени в акустични дрехи“.

Acoustic Adventures – Volume One” ще бъде първата част, последвана от втората акустична плоча, която ще излезе през 2022 г. „Надявам се, че обичате тези албуми толкова, колкото и ние. Има много, много песни, които трябваше да пропуснем в тези албуми „Volume One“ и „Volume Two“, така че нищо не би ме зарадвало повече от добавянето на още няколко тома в бъдеще“, усмихва се Kakko и добавя: „Ще се радвам да ви видя отново на турне възможно най-скоро!“. Предварителни поръчки – тук.

И това турне, наречено турне „Acoustic Adventures MMXXI“, се надяваме да се случи през есента. Измина известно време, след като Sonata Arctica обиколи Европа, последният път беше през 2019 г. За да популяризира изданието си „Acoustic Adventures – Volume One“, групата ще тръгне на пътешествие из 17 европейски страни. Подкрепа ще бъде осигурена от шведските надежди Eleine, които също ще представят акустичен сет.

Клавиристът Henrik “Henkka” Klingenberg коментира: „Тъй като нашето световно турне „Talviyö“ е горе-долу приключило, е време да планираме следващото предизвикателство и тъй като сме се забавлявали толкова много с акустичните неща, решихме да направим цял албум и, разбира се, веднага след това да тръгнем на път, за да отпразнуваме издаването му. Към момента успяхме да организираме обширно европейско турне и наистина ще се радваме да посвирим за всички вас“.

Ето новото видео, “For The Sake Of Revenge“:

Слушайте целия албум тук:

Sonata Arctica: „Acoustic Adventures – Volume One

01. The Rest Of The Sun Belongs To Me
02. For The Sake Of Revenge
03. A Little Less Understanding
04. Alone In Heaven
05. Tallulah
06. Don’t Say A Word
07. As If The World Wasn’t Ending
08. Paid In Full
09. Tonight I Dance Alone
10. The Wolves Die Young
11. Wolf & Raven
12. On The Faultline