Китаристът на Deep Purple Steve Morse официално напусна групата, за да се грижи за съпругата си Джанин, която се бори с рак.

Последното съобщение на Morse идва четири месеца след като китаристът обяви, че ще си вземе почивка от групата, с надеждата да се присъедини отново към колегите си, след като здравето на жена му се подобри.

Deep Purple публикуваха следното изявление в социалните мрежи: „Deep Purple обявява, че Steve Morse ще се оттегли от групата, след като е бил неин китарист повече от четвърт век. Личните обстоятелства на Steve направиха невъзможно за него да се ангажира с графика на групата през 2022 г. и след това.

„Преди няколко месеца Стив открито сподели с феновете на групата тъжния факт, че съпругата му Джанин се бори с рак и по собствените му думи „просто трябва да бъда там с нея“.

„Откакто се присъедини към групата през 1994 г., Steve е написал и записал осем студийни албума с групата: „Purpendicular“, „Abandon“, „Bananas“, „Rapture Of The Deep“, „Now What?!“, „Infinite“, „Whoosh!“ и „Turning To Crime”. В допълнение, Steve също е записал много концертни албуми с Deep Purple през годините.

„Steve ще липсва много на групата, екипа, мениджмънта, звукозаписната компания и всички онези, които са имали удоволствието да работят с него през годините.

„Steve винаги е бил изключително благодарен за подкрепата и любовта на феновете на Deep Purple по целия свят.

„Истински майстор…“

Засега не се споменава кой официално ще поеме китарите в легендарната група.

Заместник на Morse по време на последното турне на Deep Purple бе ирландският китарист Simon McBride, който започна със Sweet Savage, когато се реформираха през 1994 г. (замествайки китариста на Def Leppard Vivian Campbell, който напусна групата през 1983 г., за да се присъедини към Dio). Той също така е свирил с Andrew Strong, групата на Don Airey и в класическата рок супергрупа Snakecharmer заедно с бившия басист на Whitesnake и Black Sabbath Neil Murray и клавириста на Ozzy/Sabbath Adam Wakeman.

Припомнете си нашите снимки на Deep Purple от фестивала Hellfest през юни, както и концертите в София и Скопие през май.

McBride също придружаваше Ian Gillan по време на турнето „Ian Gillan sings Deep Purple“ в Източна Европа и Русия през ноември 2016 г.

За мен е голяма чест да бъда помолен да заместя Steve и да свиря за такава емблематична рок група като Deep Purple“, казва McBride. “Те са невероятни музиканти и невероятни хора… Много съм развълнуван да изляза и да изсвиря всички тези емблематични песни и да разтърся сцената с такива легенди. Мислите ми са със Стив и Джанин и тяхното семейство.”