Докато великият китарист Steve Vai работи с Ozzy Osbourne върху песента “My Little Man” от албума “Ozzmosis” от 1995 г., работните им отношения вървят толкова добре, че те всъщност са завършили достатъчно материал за цял албум, разкрива Vai.

Говорейки с eonmusic, Vai казва: „Има цял запис сy Ozzy“, след което потвърждава, че той е отложен, тъй като той няма контрол или права върху него. Въпреки това китаристът си спомня преживяването, казвайки: „Наистина записахме някои доста добри неща. Интересното в тези неща, които записахме от гледна точка на китара, е, че всичките ми партии на ритъм китара, използвам октавен разделител и този запис не звучи като нищо друго.”

Докато разказва в подробности за това как са стигнали до записването на толкова много материал, Vai си спомня: „Ozzy беше записал около половината от своя запис за звукозаписната компания, а Шарън и лейбълът искаха да го съберат с няколко различни автори на песни, за да получат още няколко песни ..” . Така че аз бях един от тези, с които те искаха да се съберат. Наистина беше просто да напиша няколко песни за albuma на Ozzy, които след това той щеше да вземе и да използва за своя запис и с когото и да работи по албума“.

„Така че си помислих, „Да, това би било страхотно. Бих искал да го направя“, продължава Vai. „Но Ozzy и аз се увлякохме, защото се забавлявахме много и в крайна сметка записахме много неща. И тогава започнахме да плетем интриги: „Хей, нека направим нов запис!“ Всичко беше чудесно и ние се вълнувахме от това, докато от звукозаписната компания не провалиха всичко. Те казаха: “Какво правиш? Не, просто трябва да вземеш песен от Vai и да завършиш записа си. Вече сме похарчили толкова пари, а Vai е скъп.”

В крайна сметка “My Little Man” е приносът на Vai към записа на “Ozzmosis“, но той разкрива в разговора някои от другите песни, които са били в процес на разглеждане. „Една от песните беше „Danger Zone“, вече я бях написал и вече беше направено – беше песен на Gash – и си помислих „Е, може би той ще хареса това“ и я преработих малко. Но е на рафта.” Vai също така разкрива, че “Dyin’ Day”, песен, която е в неговия албум “Fire Garden“, който също е билa обмислeнa.

Той продължи: „Имаше някои истински, наистина тежки неща, защото, както споменах, използвах октавен разделител за всичко и това беше съзнателно усилие. Помислих си, „Добре, ще работиш с Ozzy и всичко тези невероятни китаристи са свирили с Ozzy, какво ще правиш?’ Да, това не съм аз, както знаете, но трябваше да бъда достъпен, така че си помислих: „Ще използвам октавен разделител за всичко.“ Искам да кажа, целият ритъм.”

И двамата артисти процъфтяват оттогава. Vai издаде своя албум “Inviolate” миналата година и албума “Vai/Gash” през 2023 г. Междувременно Ozzy издаде звездния албум, “Patient Number 9“, миналата година.

Пролетното турне на Vai включва следните спирки:

March 24 – Lisbon, Portugal – CCB
March 26 – Porto, Portugal – Casa da Musica
March 27 – Malaga, Spain – Teatro Cervantes
March 29 – Huelva, Spain – Gran Teatro de Huelva
March 31 – Madrid, Spain – La Riviera
April 01 – Bilbao, Spain – Santana 27 – Sala Gold
April 02 – Barcelona, Spain – Sala Parallel 62
April 04 – Vigo, Spain – Auditorio Mar de Vigo
April 05 – Gijón, Spain – Audiotorio de La Universidad Laboral
April 07 – Milan, Italy – Teatro Dal Verme
April 08 – Jesolo (Venezia),Italy – PalaInvent
April 11 – Munich, Germany – Technikum
April 12 – Budapest, Hungary – Akvarium Klub
April 13 – Zagreb, Croatia – Culture Factory
April 14 – Bratislava, Slovakia – Refinery Gallery
April 18 – Ankara, Turkey – Congresium Ankara
April 19 – Istanbul, Turkey – VW Arena
April 21 – Thessaloniki, Greece – Principal Club
April 22 – Athens, Greece – Fuzz Live Music Club
April 24 – Bucharest, Romania – Sala Mare (The Great Hall)
April 25 – Sofia, Bulgaria – NDK Hall 3
April 26 – Skopje, N. Macedonia – SRC Kale
April 27 – Belgrade, Serbia – MTS dvorana
April 28 – Brno, Czech Republic – Semilasso
April 29 – Prague, Czech Republic – Lucerna Music Bar
May 01 – Wroclaw, Poland – Majowka Festival – Hala Stulecia
May 02 – Krakow, Poland – ICE
May 03 – Lublin, Poland – CSK
May 05 – Riga, Latvia – Palladium
May 06 – Tallinn, Estonia – Noblessner Foundry
May 07 – Helsinki, Finland – House of Culture