В съвсем ново интервю за радиостанцията 93X в Минеаполис, Минесота, Sully Erna потвърди, че предстоящият албум на Godsmack, “Lighting Up The Sky“, вероятно ще бъде последната колекция от оригинален материал на групата.

Той обясни: „Мисля, че това е най-важният запис, който някога сме писали и записвали. Никога не съм бил артист, който казва: „О, този запис е най-новият ни запис. Това е най-добрата ни работа досега.“ Можете да прочетете каквото искате интервю през цялата ми кариера и никога не сте ме чували да го казвам“, продължи той. „Винаги съм обичал нашите записи и винаги съм знаел, че ще има някои добри сингъли в тях и се надявах да се справят добре, но никога не съм бил човекът, който казва: „Това е най-добрата ни шибана работа някога.“ И точно сега ти казвам, че това е най-добрата ни шибана работа. И това е, защото е емоционална, човече. Това е последният запис, който някога ще направим. Ние вкарваме всеки една унция енергия и емоция в този албум. Особено за мен, когато написах много от тези песни, те бяха за моето житейско пътуване. Това всъщност е последователността на този албум. Не че беше планирано по този начин, но това наистина мистично нещо се случи, когато почувствах, че вселената е написала този запис.

Влязохме там без план, без идеи – много минимални идеи, просто задръстване. И „каква ще бъде темата? Какво ще говоря сега? Колко пъти мога да говоря за разбита връзка?“ Бла бла бла… И тогава просто започна да се случва песен след песен, която беше написана, докато я подреждам в последователност и я поставям в реда, в който бих искал хората да я чуят… Ние все още сме от старата школа и харесваме албумът да има поток отпред назад. Обичам винил – искам хората да слушат страна А и страна Б. И този наистина разказа история. И когато започнах да осъзнавам това, си казах, добре. Нека ги разбъркам още малко.”

Erna изясни, че Godsmack нямат намерение да спрат да свирят на живо в скоро време. „Искам да съм сигурен, че хората разбират какво казваме тук“, каза той. „Не казвам, че групата може да се разпадне. Това, което казвам е, че мисля, че това може да е последното музикално произведение, което получавате от групата. И това е, защото сме на това място в живота си точно сега, където свършихме много работа през последните три десетилетия. Без да звучим егоистично, ние имаме 27 Топ 10 сингъла, 11 номер едно. Можем буквално да свирим всяка вечер в арената 15 песни и никога да не свирим един и същи сингъл два пъти, да не говорим за другите парчета. И започнахме да си мислим, защо сме тук, защо да правим нова музика, когато искаме просто да знаем, че никога не сме спирали през 25-те години, в които сме на турне. Бихме искали да можем да се наслаждаваме на живота си, семейството си, къщите си, нещата, които сме спечелили през годините, които сме жертвали. Така че мисля, че балансът за това, щастливата среда, е да можем просто да излезем там сега и да продължим да правим концерти на живо и да свирим концерти с най-големите ни хитове.

Не знам какво ще правим след този запис“, обясни той. „И няма смисъл да продължавам да се занимавам с музика. Наистина го усещаме завършено по добър начин, по положителен начин. Чувстваме се, че сме уважили кариерата си, отношенията с нашите фенове и винаги ще бъдем там за тях; ние ще правим концерти. Но що се отнася до това да продължим, след този албум, освен ако просто не решим един ден, “Да, още едно за пътя”, мисля, че това може да е последната ни нова музика.”

Според Erna, вторият сингъл от “Lighting Up The Sky” ще пристигне през февруари и ще съвпадне с издаването на пълния албум. И тогава Godsmack планират да тръгнат по пътя и никога да не спират. „Това вече е завинаги. Сега е завинаги“, каза той. „От момента, в който започнем турнето, ние винаги ще ходим на турне. Може да правим някои почивки тук и там, но сега ще започнем да организираме шоуто с най-големите хитове, защото чувстваме, че можем да го направим. Сега могжем да свирим най-доброто от най-доброто, което феновете са идентифицирали като това, на което са се наслаждавали най-много през годините и защо тези песни са станали хит сингли.”

Sully каза, че решението да спре издаването на нови албуми е повлияно от факта, че твърде много хора в днешно време не се интересуват от нова музика от групи, които съществуват толкова дълго, колкото Godsmack.

Като любител на музиката и почитател на концертите и групите като цяло, когато отидете да видите любимите си групи, има определен момент от кариерата им, в който просто си казвате, „ Наистина не ми пука за нов запис вече. Съжалявам, но искам да чуя “Dream On” и “Train Kept A Rollin” и “Same Old Song And Dance”. Не искам да чувам нищо от тези нови глупости. Не го знам и не ме интересува. Но тези други песни са живели с мен от две, три, четири десетилетия”, каза той. „И просто имам чувството, че стигаме до това място, където… Ако излезем там и не свирим „I Stand Alone“ или „Keep Away“, или „Voodoo“, или каквито и да са били тези песни за тези хора годините, те ни преследват за това. Така че знаем, че сме останали с това. Винаги ще свирим хитовете. Но сега имаме толкова много сингли, че е време, мисля, да се опитаме да извлечем колкото се може повече от новия запис, да го добавим към този списък и след това да отидем там и да изсвирим най-доброто от най-доброто. И тогава може би да поднесем няколко изненади на всяко шоу, независимо дали става дума за drum battle или някакъв забавен кавър.”

Erna завърши с думите, че „Lighting Up The Sky“ не представлява „край“, а е по-скоро „ново начало. Това е ново начало на една ера – това е началото на нашите години на залез“, обясни той. „И в годините на залеза ни искаме да създадем нещо наистина специално за феновете, където можем да вземем всеки страхотен момент, който някога сме правили във всеки албумен цикъл – албумът „Awake“ имаше определени неща, които представихме в шоуто на живо; Записът “Faceless” имаше някои неща, които представихме от шоуто на живо; и така нататък – сега можем да създадем монтаж от всички тези специални неща във всяко турне и просто да направим “holly crap” шоу. Това е, което искам да създадем. Ще се опитаме да бъде голямо, специално и важно, изпълнено с всички специални моменти, на които хората са се радвали през годините. И мисля, че това ще бъде наистина удовлетворяващо и за нас, защото отнема много усилия от нас – знам, че сега можем просто да излезем и да се насладим на това, което правим. Да свирим музика на живо е това, което обичаме най-много. И това ни дава повече време да се свържем с феновете, да се свържем с шоуто и просто да се насладим на най-добрата част от това, с което си изкарваме прехраната.”

Вчера Godsmack пуснаха чисто нов сингъл, “Surrender“, чрез BMG. Парчето е първото издание на групата от четири години, след световно признатия им и златен сертифициран албум от 2018 г. „When Legends Rise“, който спечели на групата първо място в американските класации за хард рок, рок и за алтернативни албуми.

През септември 2021 г. „When Legends Rise“, получи златен сертификат от RIAA (Асоциацията на звукозаписната индустрия на Америка) за продажби над половин милион копия. В допълнение, още два от сингъла на LP (заглавната песен и „Under Your Scars“) също бяха официално сертифицирани като златни от RIAA. Първият сингъл от албума „Bulletproof“ спечели платинена награда за дигитален сингъл през септември 2020 г. и преди това беше сертифициран като златен в САЩ.

When Legends Rise“ беше седмият студиен албум на Godsmack. Продуциран от Erik Ron и Erna, това е първото издание на групата от четири години и е записано в сегашния им щаб (GSHQ) в Derry, New Hampshire. Албумът донесе множество постижения: четири номер 1 рок песни (постижение, което прави Godsmack една от само четирите рок групи, постигнали това) и рекордните 11 номер 1 сингъла в кариерата на групата с четвъртия сингъл от албума, “Unforgettable“. „When Legends Rise“ влезе в класацията за албуми Billboard Top 200 в челната десетка (№ 8), с четири места под номер 1 в други класации: Най-добри рок албуми, Най-добри албуми с твърда музика, Най-независими албуми и Най-добри алтернативни албуми.