Албумът „ATUM“ е разделен на три части с по 11 песни, всяка от които ще бъде издавана през 11 седмици.

12-ият студиен албум на The Smashing Pumpkins, „ATUM: A Rock Opera In Three Acts“ ще бъде издаден на части. Всяка част ще се състои от 11 песни, като първата излезе на 15 ноември, а втората – на 31 януари 2023 г. Последната ще се появи на 21 април.

Самите песни обаче ще се издават за феновете всяка седмица, като фронтменът Billy Corgan стартира подкаст, Thirty-Three (наречен на общия брой песни в „ATUM“), за да изследва историята зад всяка песен. Премиерата на подкаста беше на 19 септември с първите му два епизода, разкривайки заглавната песен на албума и друга песен, наречена „Butterfly Suite“. Можете да чуете подкаста тук.

Групата днес представи още едно парче, “Spellbinding“:

Новината за „ATUM“ (произнася се като „есен“) дойде за първи път преди издаването на „CYR“, когато Corgan каза, че ще бъде продължение както на албума им от 1995 г. „Mellon Collie And The Infinite Sadness“, така и на „Machina“ от 2000 г. Тогава той го описа като „нещо като рок опера“ и потвърди миналия март, че той и останалите Pumpkins са започнали да записват материал за него.

Работата изглежда напредваше бързо, тъй като китаристът Jeff Schroeder каза миналия юли, че групата е „на половината път“ в процеса на записване. Още през април той потвърди, че продукцията на записа е приключила.

Наред с поетапното издаване на албума, трето действие на „ATUM“ ще съвпадне с идването на ултра-лимитирано луксозно издание. В допълнение към пълния албум, разпределен в четири 12-инчови плочи, бокс сетът ще включва устен преразказ на първото действие, с гласа на Бил Къртис, книга с текстове и литературен разказ на албума, както и набор от пет седем- инчови винила, включващи допълнителни неиздавани песни (общо 10).

Ограничен до 1333 копия, кутията се предлага ексклузивно чрез уеб сайта Madame Zuzu’s.

The Smashing Pumpkins “Atum – Act I

Act I:
1. Atum
2. Butterfly Suite
3. The Good In Goodbye
4. Embracer
5. With Ado I Do
6. Hooligan
7. Steps In Time
8. Where Rain Must Fall
9. Beyond The Val
10. Hooray!
11. The Gold Mask

Act II:
1. Avalanche
2. Empires
3. Neophyte
4. Moss
5. Night Waves
6. Space Age
7. Every Morning
8. To The Grays
9. Beguiled
10. The Culling
11. Springtimes

Act III:
1. Sojurner
2. That Which Animates The Spirit
3. X Ray
4. Pacer
5. In Lieu Of Failure
6. Cenotaph
7. Harmageddon
8. Fireflies
9. Intergalactic
10. Spellbinding
11. Of Wings

Audio Story