Tim Burgess сподели нов сингъл, наречен “Typical Music” – втори сингъл от албума, носещ същото заглавие, който се очаква през септември.

Typical Music” – шестият самостоятелен албум на фронтмена на The Charlatans – се очаква да бъде издаден на 23 септември чрез Bella Union. Продуциран в прочутото Rockfield Studio в Уелс от дългогодишния сътрудник Daniel O’Sullivan (Grumbling Fur, Sunn O))), Ulver), “Typical Music” включва завладяващия нов сингъл и заглавна песен, “Typical Music”, достъпен днес във всички дигитални провайдери и стрийминг услуги. Официално музикално видео – режисирано от седемкратния носител на MTV Video Music Awards Kevin Godley (U2, Sting, Blur) – може да гледате по-долу.

Tim Burgess е истински просветител, хиперактивен мултиталант, чиято дълга забележителна кариера обхваща над три десетилетия като вокалист и фронтмен на The Charlatans, пет разнообразни солови албума, три уникални мемоара, той е и основател на прагматичния лейбъл O Genesis.

С двойния албум с 22 песни, “Typical Music“, той да предлага колекция от оригинален материал, толкова обширен и разнообразен, колкото и богат, фънки и забавен, обхващащ сърдечна болка, любов и свободни студийни експерименти чрез гама от музикални подходи, обхващащи искрящ психо-поп, научнофантастичен пънк, магическа дискотека, космичен soul, wiggy electronica и др. „Добре, всички знаем за двойните албуми, нали?“, казва Burgess. „Исторически те са били смятани за снизходителни. Но стигнах до заключението, че това, което правя, е точно обратното. Исках да дам на хората всичко, което бях направил. Всяка идея се третираше така, сякаш е най-доброто нещо и трябваше да я представя изключително внимателно. Исках да дам всичко от себе си. Това беше всичко.”

Отново се влюбих в света“, казва Burgess. „По време на Covid прочетох купчина книги, станах по-добър с китарата. Намерих нова гледна точка. Исках да науча как да бъда Tim Burgess, който прави солови записи. Хората имат визия за мен като певeц в The Charlatans. Това не ще се променя. След това съм аз като човекът от Twitter. Но просто се влюбих отново в света и исках светът да ме вземе със себе си.”

От албума вече чухме песента „Here Comes The Weekend“, за която Tim споделя: „Идеята беше много за двама души, които са отдалечени и искаха да се свържат, но им е наистина трудно заради мобилните телефони и дъжда, разликите във времето и забавянето на самолета“, обясни Burgess. „И винаги съм знаел, че албумът трябва да започва с „Here Comes The Weekend“. Това е проста песен и е усещане повече от всичко.”

Ето и новото видео, “Typical Music“:

Burgess трябва да се впусне в хедлайн турне в Обединеното кралство тази година – вижте пълния график на датите по-долу. Той също така ще участва на фестивали като Sound City на Ливърпул и Primavera Sound в Барселона тази пролет/лято.

The Charlatans бяха принудени да отложат част от турнето си в Обединеното кралство през 2021 г. миналия декември, след като някои членове на екипа им дадоха положителна проба за Covid.

Последният студиен запис на Tim Burgess, „I Love The New Sky“, беше издаден през май 2020 г. В ревю с четири звезди NME го описа като „автобиографична красота, която прескача към великолепни мелодии, дори когато се говори за разбито сърце“. След това той пусна EP с шест песни, наречен „The Ascent Of The Ascenced“, през ноември същата година.

През март 2021 г. певецът и автор на песни разкри, че работи върху следващ албум в известното Rockfield Studios в Уелс. „Имам доста песни. Правя ги всичките наистина на гласови бележки, на телефона си“, обясни тогава Burgess.

Tim Burgess: “Typical Music”:

1. Here Comes The Weekend
2. Curiosity
3. Time That We Call Time
4. Flamingo
5. Revenge Through Art
6. Kinetic Connection
7. Typical Music
8. Take Me With You
9. After This
10. The Centre Of Me (Is a Symphony Of You)
11. When I See You
12. Magic Rising
13. Tender Hooks
14. L.O.S.T Lost / Will You Take a Look At My Hand Please
15. A Bloody Nose
16. In May
17. Slacker (Than I’ve Ever Been)
18. View From Above
19. A Quarter To Eight
20. Sooner Than Yesterday
21. Sure Enough
22. What’s Meant For You Won’t Pass By You

Предстоящите концерти на Tim:

JUNE
07 – Brighton – Komedia
11 – Matlock – Signals 2022
13 – Newcastle – Riverside
14 – Glasgow – St Luke’s
16 – Leeds – Brudenell Social Club
17 – Birmingham – Caste & Falcon
26 – Pilton – Glastonbury Festival

JULY
14 – Stirling – Doune The Rabbit Hole (DJ set)
22 – Macclesfield – Bluedot Festival

NOVEMBER
08 – Bristol – Fleece
09 – London – Lafayette
10 – Manchester – O2 Ritz
12 – Newport – Le Pub