Tina Turner – една от великите вокалистки на рока и най-харизматичните изпълнители – почина на 83 години, потвърди нейният говорител.

В изявление той каза: „Tina Turner, „Кралицата на рокендрола“ почина днес на 83-годишна възраст след дълго боледуване в дома си в Куснахт близо до Цюрих, Швейцария. С нея светът губи музикална легенда и модел за подражание.“

Тя е родена на 26 ноември 1939 г. в Нътбуш, Тенеси, САЩ. Кариерата й започва в средата на 50-те години и продължава повече от половин век. Тя беше една от великите рок певици, известна с електрическото си присъствие на сцената и поредица от хитове, включително “The Best“, “Proud Mary“, “Private Dancer” и “What’s Love Got to Do With It“. Тя печели слава за първи път през 60-те години заедно с бившия си съпруг Айк Търнър, с класическата песен “River Deep, Mountain High” сред техния репертоар. Айк Търнър открива нейния талант, когато тя е едва на 17 и хваща микрофона, за да пее в негово шоу. Бързо става част от тогавашната му група The Kings of Rhythm, след това – и основният ѝ вокал.

Домашното насилие, на което Айк подлага жена си, е документирано в холивудски биографичен филм от 1993 г. с участието на Анджела Басет, който печели три Оскара. Историята на нейния живот също беше увековечена в популярно шоу в Уест Енд.

Звездата на Turner като солов изпълнител изгрява по-късно, с албума “Private Dancer” и песента “What’s Love Got to Do with It“.

Определяна е като най-успялата жена в рока със своите осем награди Grammy и продавайки повече концертни билети от всеки друг солов изпълнител в историята. Комбинираните албумни и сингълни продажби наброяват общо около 100 милиона бройки по света. Тя бе известна с енергичното си сценично присъствие, мощни вокали и дългогодишна кариера.

В последните няколко десетилетия тя живееше в Европа, оттегли се от музикалната сцена едва преди 15 години. Сблъска се с поредица здравословни проблеми: от рак до инфаркт и бъбречна недостатъчност.

От 2021 г. е в Залата на славата в рокендрола като соло изпълнител; двайсет години по-рано попада там заедно с Айк Търнър. Тогава екипът зад Залата на славата отбелязва, че тя “разширява някога ограниченото пространство” за възможния начин, по който “черна жена може да покорява сцената и да е както мощна, така и многоизмерно човешко същество”.

Тина Търнър, кълбото от енергия с дрезгав глас, жената която се пребори с домашното насилие и двойните стандарти в музикалната индустрия, за да заблести като една от най-ярките, най-знаменитите и най-вдъхновяващите световни мегазвезди на рока и соул музиката, си отиде от този свят днес, сряда, на 83.”

Поклон!