Основателят и китарист на TOTO Steve Lukather каза пред The ​​Morning Call в ново интервю, че сегашният състав на групата – със Steve PorcaroDavid Paich и Joseph Williams ще изнесе последния си концерт на 20 октомври във Филаделфия.

Toto @ NDK, 2018

“Не знам какво ще бъде бъдещето, но знам, че това ще бъде последното шоу във Фили в обозримо бъдеще”, каза той. „И със сигурност краят на тази формация на TOTO.“

Говорейки за възможността TOTO да се върне отново с различен състав, Стив каза: “Не знам, не мога да предскажа бъдещето. Мога да ви кажа, че тази версия е мъртва след 20 октомври … Трябва да си вземем почивка от всичко това. Чувстваме се наистина зле и трябва да се излекуваме и да разберем какво става. Искам да кажа, че музиката все още е там. Не казвам, че никога повече няма да свирим тази музика – това би било глупаво да се каже; това би било лъжа. Мога да свиря каквото си искам от цялата си кариера с когото искам, така и всеки друг. Но още не знам какво ще стане”.

Той продължава: “Ние работим много усилено от много дълго време, ако погледнете последните 10 години – групата е постоянно на турнета. свирим по-добре от всякога. Това е иронията… Групата свири страхотно. Когато сме на сцената, ние просто даваме всичко от себе си. Това ни държи млади отвътре. Чувствам се страхотно – аз се чувствам по-добре отколкото, когато бях на 40? Но извън сцената – всеки ден съм в много хубав малък затвор, наречен хотелска стая”

2018 беше изключителна година и по повод 40-та годишнина на TOTO, групата се впусна в най-дългото си световно турне от години. Те свириха пред стотици хиляди фенове в цяла Европа и Северна Америка, тъй като тяхното на популярност достигна нови висоти, до голяма степен подхранвани от преоткриване на любими песни от богатия им репертоар.

Toto @ Arena Armeetz, 2015

През 2018 г. ТОТО отбелязаха 40 години от началото на своята забележителна кариера. За четири десетилетия, групата издава 17 студийни албума и продава над 40 милиона копия в цял свят, спечели няколко награди „Грами“, а музикантите са включени в “Musicians Hall of Fame and Museum” през 2009 г.

Малко са групите оставили толкова ярка следа в поп културата, както ТОТО. Заедно от 40 години, с хиляди концерти зад гърба си, те се утвърждават като една от най-успешните формации на световната музикална сцена. Индивидуалните проекти на членовете на групата с различни музиканти, както и цялостното творчество на ТОТО присъстват в удивителния брой от 5000 албума и бележат над половин милиард продажби. ТОТО са една от малкото групи от 70-те, които са издържали модата и промените през годините. Техният репертоар продължава да бъде предпочитан от различни телевизионни продукции и филми. В момента групата се радва на огромен брой почитатели от различни поколения.