Това не е пълно възраждане на Winery Dogs, но певецът и китарист Richie Kotzen обединява усилия с барабаниста Mike Portnoy в новата песен „Raise the Cain”

Kotzen обясни: “След издаването на албум с 50 нови песни в началото на 2020 г. нямах абсолютно никакво намерение да пускам повече нова музика през тази година. Исках да се съсредоточа върху турнето, популяризиращо “50 for 50“… Е, това не се случи . Изведнъж се озовах като всички – затворен вкъщи, чудейки се какво да правя сега?

Richie казва, че се е вдъхновил по време на пандемията за някои нови музикални идеи, а една от тях идва от телефонен разговор с Portnoy. „Ядрото на тази песен дойде от телефонен разговор, който проведох с колегата от Winery Dogs, Mike Portnoy в началото на Covid карантината. Той спомена, че барабаните му са готови за запис и аз казах “Хей Майк, имам идея, ако си готов за това… Вземи 4 или 5 различни такта, представи си, че свиря до теб, изпрати ми бийтовете и да видим дали от това ще се получи песен”.

„В крайна сметка написах рифа в барабанния бийт 7/8 на Mike, който след това ме отведе към завършването на песента, която по-късно нарекох „Raise the Cain“. Първоначално мислех да оставя парчето за по-късен етап. Но защо да се го правя? Защо да се бавя с напълно завършена песен и да я оставя да седи на твърдия диск, кой знае докога? Няма причина да го правя, така че ето ни с поредното издание на RK, включващо барабани от маестро Mike Portnoy. Надявам се, че ще го харесате!”