Китаристът на UFO Vinnie Moore издàде нов соло албум, “Double Exposure” вчера, 8 ноември, чрез своя лейбъл Mind’s Eye Music.

Към Vinnie за това полувокално-полуинструментално продължение на “Soul Shifter” от 2019 г. се присъединяват певците Ed Terry (Rage And Beyond, American Mafia), Keith Slack (MSG, Mother Road), Mike DiMeo (Riot) and Brian Stephenson (Old James). Това е първото соло издание на Vinnie, което включва вокали. Членовете на групата са: Richie Monica (Billy Cox, Papa Chubby, Tantric) на барабани, Michael Bean и Pete Griffin (Steve Vai, Dweezil Zappa) на бас, John Cassidy на клавишни и John Pessoni на барабани.

Vinnie казва: „Този ​​проект започна през периода, когато не можехме да пътуваме по турнета. Имах някои идеи за песни и първоначално мислех да направя инструментално EP с пет или шест песни. Преди записи, винаги правя сесии за слушане с моите демо версии, за да получа идеи за продуциране. Докато свирех “One Day”, започнах да чувам вокали в главата си и естествено започнах да пея заедно и ми хрумна, че това ще бъде добра вокална песен. Докато слушах останалите мелодии, една по една осъзнах, че всички те могат да бъдат вокални песни. Това беше моментът, в който разбрах: „Хей, глупако, ето го вокалното нещо, което искаше да направиш”. Така се роди идеята да създам двойни версии на песните.

За да задвижа всичко това, следващата стъпка беше да намеря певци. Веднага разбрах, че искам да си сътруднича с няколко различни вокалисти, които познавам или с които съм работил през годините. Keith Slack и Mike DiMeo бързо ми дойдоха на ум. Познавам Keith повече от 20 години и винаги сме говорили за съвместна работа. Mike е бил на турне с мен в миналото като вокалист и кийбордист, така че той беше очевиден избор. Brian Stephenson подгряваше турнето ми през 2016 г. с неговата група Old James, харесах гласа и текстовете му и знаех, че ще бъде добър вокал, с който да си сътрудничим. А с Ed Terry имахме съвместна песен преди няколко години. Наистина харесах неговия глас и знаех, че искам да работя с него.

Единственото хубаво нещо в това светът да бъде затворен за месеци е, че ми даде необходимото време да сглобя всичко това. Беше голямо начинание. Между записите на китарите изпях и скицирах текстовете. Отне ми известно време, за да реша кой певец в коя песен искам да участва. След това изпратих записите със и без вокали и казах на всички да бъдат креативни, независимо дали това означава напълно да следват собственото си вдъхновение или да използват всяка моя идея. В крайна сметка и двете неща се случиха.

Vinnie има издадени десет солови албума и шест албума с рок иконите UFO и се смята за един от създателите на стила shred guitar. Има множество записи с други изпълнители, изсвири и написа саундтрака за класическа телевизионна реклама на Pepsi. Записвал е с Alice Cooper, подгрявал е Rush със соло групата си на турнето “Roll The Bones”. Vinnie е обиколил целия свят с UFO и соло и има два видео урока с инструкции за свирене на китара. Той е вдъхновение за фенове и китаристи по целия свят.

Слушайте целия албум тук:

Vinnie Moore “Double Exposure”

1. Vertical Horizon
2. Rise
3. Still Waters Run Deep
4. Paid My Dues
5. River Flow
6. Hummingbird
7. Astro Man
8. Breaking Through
9. In Too Deep
10. Rocket
11. One Day
12. Southern Highway