Elegant Weapons е името на нова супергрупа, включваща членове и възпитаници на Judas Priest, Uriah Heep, Rainbow, Accept и др. Групата издáде своя дебютен албум “Horns For A Halo” днес, 26 май 2023 чрез Nuclear Blast.

В записите на албума участват басистът Rex Brown (Pantera, Down) и барабанистът Scott Travis (Judas Priest), завършен е от известният британски продуцент Andy Sneap.

Групата записва гореспоменатия албум с продуцентa (и настоящ китарист на Judas Priest) Andy Sneap (Megadeth, Opeth). Faulkner коментира албума и подписването с Nuclear Blast: „Вълнуващо е да бъда част от лейбъл като Nuclear Blast, който има толкова богата история и ниво на уважение сред феновете и музикалната индустрия. Monte Conner [Nuclear Blast VP A&R] познава добре Andy Sneap и Andy винаги е уважавал Monte и лейбълa. Monte хареса албума от много ранните демо етапи. За мен е много ценно и важно лейбълът, с който подписвам, да разбира и да се свързва с музиката. Този запис представлява за мен повече от моята ДНК като китарист и автор на песни. Тежък, но се движи леко извън царството на „хеви метъла“. Тези корени са очевидни, но исках да достигна малко и да видя какво друго излезе, което не е непременно „очаквано“.

Днес групата представи още едно официално видео, “Horns For A Halo“:

Целия албум може да слушате тук:

Faulkner каза още за проекта: „Винаги съм искал да направя албум със Scott извън Priest. Добавете към това безпогрешния тон и отношение на Rex Brown. Да имаме тези момчета като ритъм секция е мечта на китаристите. Черешката на тортата беше Ronnie Romero. Един от новата порода мигновено класически вокалисти, Ronnie внесе характер и перчене в песните, които моментално стават емблематични, правейки тези песни свои.”

Faulkner също разказа какво да очакваме от групата, описвайки звука им като: „…Смес от Jimi Hendrix, Priest, Sabbath, соло Ozzy и Black Label Society – тежък, закачлив и с мелодия. Нещо олд-скуул и модерно едновременно, ако това има някакъв смисъл, и всъщност смени цяла стъпка надолу.

Marshall Plexi основно прави едно нещо, но трябва да го завъртите на 11, за да има този изкривен звук. Той няма много звънци и свирки по него или различни канали и ефекти. По принцип прави едно нещо и го прави много добре. Но отново настройката надолу създава по-модерен звук и като използвате класическия звук на Marshall Plexi, получавате това съпоставяне, този контраст.

Като цяло има много китарни сола и песните са по-тежки. И въпреки че има много мелодия, тя все още ще разтърси костите ви.

Той продължи: „Аз и акустиката наистина не се разбираме, така че има само една мека песен в нея, нещо като димна, обсебена от духове мелодия от Ню Орлиънс, наречена „Ghost Of You“, с разстроено пиано от 20-те години на миналия век . Това е за спомен или призрак на изгубена любов. Но това е възможно най-акустично. Не съм много привлечен от акустичната китара като цяло.

Основно е доста тежък, наистина. Има песен, наречена „White Horse“, плюс „Horns For A Halo“, която е като Tony Iommi, кръстосан с Alice In Chains. Това е горе-долу начинът, по който оправдаваме лошите неща, които правим. Когато се появим в деня на Страшния съд, ангелите ще объркат ли рогата ни с ореоли, ако разбирате какво имам предвид.

Elegant Weapons “Horns For A Halo”

1. Dead Man Walking
2. Do Or Die
3. Blind Leading The Blind
4. Ghost Of You
5. Bitter Pill
6. Lights Out
7. Horns For A Halo
8. Dirty Pig
9. White Horse
10. Downfall Rising

Бандата включва:
Вокали: Ronnie Romero (Rainbow, MSG)
Китари: Riche Faulkner (Judas Priest)
Бас: Dave Rimmer (Uriah Heep)
Барабани: Christopher Williams (Accept)

Разбира се, очакват се и концерти на звездната формация. Ето първите потвърдени:

June 16 – Clisson, France @ Hellfest
Jun. 23-25 – Cartagena, Spain @ Rock Imperium
Jun. 29 – Galicia, Spain @ Resurrection Fest
July 02 – Bologna, Italy @ The Return Of The Gods
July 28-30 – Ebbw Vale, U.K. @ Steelhouse Festival