22 февруари 2018 – 21:00ч. – София, Второ студио на БНР (бул. „Драган Цанков“ 4)

Живеещият в Ню Йорк холандски майстор на „нова музика за старинни инструменти“ и носител на наградата за филмова музика в Кан Йозеф ван Висем ще изнесе още един концерт във Второ студио на БНР на 22 февруари, четвъртък, с отваряне на вратите в 21:00ч. и начало в 21:30ч. Напомняме, че Йозеф ван Висем е гост на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на Националното радио, който (заедно с предаването за култура „Аларма“ по програма „Христо Ботев“) тази година чества 10 години от създаването си.

След като местата за първия обявен концерт на Йозеф ван Висем – на 23 февруари, петък (отново във Второ студио на БНР, със същия начален час) – почти се изчерпаха, авторът на съвременна музика за лютня успя да промени графика си и пристига ден по-рано, за да изнесе още един концерт за софийската публика. И на двете дати – 22 и 23 февруари – подгряващ артист е пианистът Стоимен Стоянов, когото познаваме от синематик-джаз квартета Nocktern. В края на изтеклата година, припомняме, Стоимен издаде и солов късометражен албум под името Nocktern, озаглавен Pieces Of Lyla.

Йозеф ван Висем, чийто нов албум Nobody Living Can Ever Make Me Turn Back също излезе в самия край на изтеклата година, има още една дата в България, а именно – в Пловдив, на 24 февруари, събота, заедно триото за средновековна музика Ambient Folklore.

Ван Висем е творец, чиито музикални търсения и превъплъщения не познават жанрови граници – неговата лютня стои напълно естествено и в пост-рок, и в пост-пънк, и в ренесансов, и в бароков, и в ембиънт-нойз, и във филмов контекст. Aвтор е на музиката към филма „Само любовниците остават живи“ на Джим Джармуш, за която е удостоен с наградата в категорията „Филмова музика“ на кинофестивала в Кан. Работил е с легендарни музиканти като Тетуци АкиямаГари ЛукасКейджи ХайноГрег КовалскиUnited Bible StudiesSqürl на ДжармушДоминго Гарсия-Уидобро и др. Участник е и във формациите Brethren Of The Free Spirit и Heresy Of The Free Spirit и създател на лейбъла Incunabulum. В България идва за трети път – отново по покана на „Аларма“.

„Времената, в които живеем, са съвсем тежки. Всичко е доста повърхностно, смятам, и ориентирано в погрешната посока. Всички правят едни и същи неща. Дори снимките, които правим, например, са едни и същи. Изкуството се е превърнало в част от света на мултинационалните корпорации. Всички големи градове по света днес изглеждат по един и същи начин с веригите „МакДоналдс“ и т.н. Хората комуникират през екрани и вече не си говорят по друг начин… И лютнята в случая е идеалният пример, с който мога да покажа, че нещата могат да стоят и да изглеждат и по друг начин…“ – Йозеф ван Висем пред програма „Христо Ботев“ на БНР (2015г)

Билети и за трите събития можете да закупите онлайн в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна. Цената и за двете дати в София в момента е 20 лв и ще остане такава до изчерпването на местата в залата. За Пловдив билетите са по 11 лв, от началото на следващата седмица – по 13, а на входа на „Би Боп Кафе“ ще са по 15 лв.

Събитие във Facebook за извънредния концерт в София (четвъртък – 22.02.2018) – https://www.facebook.com/events/219759718598606

Билети: https://www.epay.bg/go/6779034690

Събитие във Facebook за София (петък – 23.02.2018) – https://www.facebook.com/events/753500631514052

Билети (почти изчерпани): https://www.epay.bg/go/0057296642

Събитие във Facebook за Пловдив (събота – 24.02.2018) – https://www.facebook.com/events/132889620720029

Билети: https://www.epay.bg/go/7820197775