Камерен концерт за лютня във Второ студио на БНР и още един в Пловдив за 10-ата годишнина на „Аларма Пънк Джаз“

23 февруари 2018 – 21:00ч. – София, Второ студио на БНР (бул. „Драган Цанков“ 4)

24 февруари 2018 – 21:00ч. – Пловдив, Bee Bop Café (ул. “Гладстон“ 1)

В края на изтичащата година радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ започва лека-полека да обявява програмата си за 2018г., когато и той, и предаването-майка „Аларма“ на програма „Христо Ботев“ стават на 10 години. Първото от поредицата важни имена, които ще ви разкрием още преди Нова година, е това на живеещия в Ню Йорк холандски майстор на „нова музика за старинни инструменти“ и носител на наградата за филмова музика в Кан Йозеф ван Висем. Той ще изнесе два концерта в рамките на „Аларма“ – в София на 23 февруари и в Пловдив на 24 февруари 2018г.

Новият албум на Йозеф ван Висем Nobody Living Can Ever Make Me Turn Back излезе официално на 10 ноември. Месец по-късно култовият инструменталист и композитор потвърди участието си в концертната серия „Аларма Пънк Джаз“ на програма „Христо Ботев“ през февруари 2018г. Концертът в София ще е на 23 февруари, петък, в обновеното Второ студио на БНР. Местата са само 80, а билетите вече се продават онлайн в системата на EpayGo и физически на касите на EasyPay. Препоръчваме ви да действате моментално, но ако не успеете навреме, на следващия ден – събота, 24 февруари – Йозеф ван Висем ще свири и в Пловдив, в „Бои Боп Кафе“ (за този концерт билетите също вече са в продажба). За София подгряващ артист е Nocktern (в соло пиано вариант), а за Пловдив – триото за средновековна музика Ambient Folklore.

Йозеф ван Висем е творец, чиито музикални търсения и превъплъщения не познават жанрови граници – неговата лютня стои напълно естествено и в пост-рок, и в пост-пънк, и в ренесансов, и в бароков, и в ембиънт-нойз контекст.

Aвтор е на музиката към филма „Само любовниците остават живи“ на Джим Джармуш, за която е удостоен с наградата в категорията „Филмова музика“ на кинофестивала в Кан. Работил е с легендарни музиканти като Тетуци Акияма, Гари Лукас, Кейджи Хайно, Грег Ковалски, United Bible Studies, Sqürl на Джармуш, Доминго Гарсия-Уидобро и др. Участник е и във формациите Brethren Of The Free Spirit и Heresy Of The Free Spirit и създател на лейбъла Incunabulum. В България идва за трети път – отново по покана на „Аларма“.

„Времената, в които живеем, са съвсем тежки. Всичко е доста повърхностно, смятам, и ориентирано в погрешната посока. Всички правят едни и същи неща. Дори снимките, които правим, например, са едни и същи. Изкуството се е превърнало в част от света на мултинационалните корпорации. Всички големи градове по света днес изглеждат по един и същи начин с веригите „МакДоналдс“ и т.н. Хората комуникират през екрани и вече не си говорят по друг начин… И лютнята в случая е идеалният пример, с който мога да покажа, че нещата могат да стоят и да изглеждат и по друг начин…“ – Йозеф ван Висем пред програма „Христо Ботев“ на БНР (2015г)

Събитие във Facebook за София (петък – 23.02.2018) – https://www.facebook.com/events/753500631514052

Билети: https://www.epay.bg/go/0057296642

Събитие във Facebook за Пловдив (събота – 24.02.2018) – https://www.facebook.com/events/132889620720029

Билети: https://www.epay.bg/go/7820197775