В наше време стрийминг услугите са се превърнали в нормалния начин за слушане на музика. Несъмнено те са удобни, но дали музикантите получават за труда си, колкото им се полага? Нали те са в основата на цялата индустрия?

От години основният доход на изпълнителите идва от турнета, това не е новина. Но според ново изследване на  Citigroup, музикалната индустрия  е генерирала 43 милиарда долара, от които само 12% са отишли при артистите. Къде остиват останалите пари? При посредниците, разбира се – основният дял от печалбата остава при онлайн платформите, звукозаписните компании и радиостанциите.

Добрата новина е, че процентът за музикантите е скочил с цели 5 пункта след 2000-та година, когато те са получавали около 7%. Това показва, че те навлизат по-дълбоко в музикалния бизнес, грижат се сами за все повече неща, но често има последици за тяхното психично здраве.

Според Citigroup, начините да се компенсира несправедливото заплащане за артистите включват консолидация в индустрията: вертикална интеграция (промоутърите като Live Nation и онлайн платформите като Spotify); хоризонтална интеграция (обединение на онлайн услугите) и “органична интеграция” (навлизането на интернет платформите в мястото, окупирано от звукозаписните компании).

Остава да видим в следващите години дали тези консолидационни стратегии ще имат такова отражение върху музикалния бизнес и особено върху най-ощетените – изпълнителите.