Foals ще издадат през 2019-та двете части на “Everything Not Saved Will Be Lost“, сега можем да видим второ ново видео, “On The Luna”:

Развитието на Foals е забележително. Започват, свирейки по домашни партита в родния си град Оксфорд и след като бързо набират популярност и се радват на редица успехи, стават и хедлайнери на някои от най-известните фестивали в Европа. Foals спечелиха признанието на критиците (с награди от NME и Q Award, плюс номинации за Mercury Prize, Ivor Novello и BRIT Award) и хиляди верни фенове (1.7 милиона продажби на четвъртия им албум, отличен със златен сертификат и над половин милион слушания в Spotify). Докато голяма част от съвременниците им стоят на страна, Foals продължават да изкачват върхове с широки крачки.

След повече от десетилетие на сцена, Foals не изневеряват на любовта си към различното и това си личи от новия им албум, който със сигурност е най-смелият и амбициозен проект, с който бандата се е захващала досега. Очакваме не един, а два удивителни нови записа под името “Everything Not Saved Will Be Lost“. Първата част на албума (“Part 1”) ще излезе на 8-ми март, a “Part 2” очакваме през есента на 2019-та година. 

„Те са двете страни на един и същ медальон”, споделя вокалистът на бандата Yannis Philippakis. „Двете части на албума могат да бъдат слушани и оценявани отделно, но в основата си, те са едно цяло”

Двете части са дълбоко свързани, но всяка притежава собствена индивидуалност. “Everything Not Saved Will Be Lost“ е най-въздействащият и цялостен проект, върху който Foals – Yannis Philippakis (вокал), Jimmy Smith (китара), Jack Bevan (барабани) и Edwin Congreave (клавири), са работили досега.

Стремящи се да прекъснат традиционната структура на поп песента, която чувстваха, че става все по-ограничена, 20-те песни в албума надминават очакванията. В някои от записите улавяме лек прогресивен оттенък, и 10-минутната мярка е надмината. Атмосферичните сегменти в “Everything Not Saved Will Be Lost“ остават спомен за изживяване, което липсва в една обикновена колекция от записи. Известната способност на бандата да използва умело безмилостния си звук с ударна сила, също търпи развитие и резултатите са помитащи.

Водещият сингъл в албума ”Exits” разказва за дезориентирания свят, чийто контури Philippakis умело описва с гласа си. Песента е свежо допълнение към списъка с любими парчета на Foals, но и предупреждение, носещо емоцията на дългоочаквания албум. 

„Това че света не е обитаем, по начина по който е бил преди, е факт”, казва Yannis. „Изправяме се всеки ден пред рисковете, непредсказуемоста и чувството, че сме претоварени от тежестта на проблемите. Къде е изходът? И каква е целта на отговора, който един човек може да получи?”

“Exits” е показател за това какво можем да очакваме от “Everything Not Saved Will Be Lost“. Заглавието е предупреждение, че всичко – от най-малкия мимолетен момент на вдъхновение до биологичното разнообразие на планетата – може да бъде под заплаха от безвъзвратно изтриване.

С ясно изявената тема в албума Foals отразяват проблемите в обществото, провокирани от настоящия нестабилен културен климат. Параноята от държавния надзор, ли? Страхът от сриването на заобикалящата ни среда? В този апокалиптичен албум, бандата говори за тези и други проблеми, касаещи цялото ни общество.

В песента ”In Degrees” бандата ни отнася в паралелна реалност, в която способноста на хората да комуникират помежду си липсва. Апелът на Foals, може би, е запечатан най-ясно в записа “Syrups” и в опустошителната затваряща двойка парчета от ”Part 1” – ”Sunday” и ”I’m Done With The World (& It’s Done With Me)”. 

„Текстовете ни са в резонанс с това което се случва в света в момента.”, казва обобщено Yannis. „Чудя се, какъв е смисълът в това да си музикант днес, ако не можеш да се ангажираш поне с някои от тези проблеми.”

Приключението около новия албум започва, когато “What Went Down” ерата приключва. Бандата се разделя с басиста си Walter Gervers, по взаимно съгласие, след участието им на фестивала Festival Paredes de Coura в Португалия през август 2017-та година. Foals са изправени пред предизвикателство и усещат, че трудно ще намерят заместник на Walter. Промяната води до момент на реорганизация, напасване и в крайна сметка подмладяване.

След като си правят кратка почивка, Foals се събират с Yannis, за да работят по нов материал, като заедно с Edwin покриват и бас частите. Бандата започва да пише музиката си в репетиционната, преди да минат към следващата стъпка – записите в 123 Studios, Peckham, където си партнират с музикалния инженер Brett Shaw. След като развиват всяка една нова идея до край, групата успешно затваря работния цикъл около новия албум. 

”Everything Not Saved Will Be Lost – Part 1” е наличен за предварителна поръчка, заедно с песента ”Exits”, която ще можете директно да свалите в дигитален формат след заявена поръчка. Феновете, които закупят предварително “Part 1” от сайта на групата, ще имат възможност да се снабдят и с билети на предварителна продажба, за обявените концертни дати във Великобритания и Европа, детайли за които ще обявим скоро.

Албумът “Everything Not Saved Will Be Lost – Part 1” на Foals ще бъде на музикалния пазар от Орфей Мюзик, изключителен лицензиант на Warner Music International.

Everything Not Saved Will Be Lost — Part 1 Tracklist:
01. Moonlight
02. Exits
03. White Onions
04. In Degrees
05. Syrups
06. On the Luna
07. Cafe D’Athens
08. Surf Pt.1
09. Sunday
10. I’m Done With The World (& It’s Done With Me)

Foals 2019 Tour Dates:
03/16 – Mexico City, MX @ Vive Latino
03/18 – Vancouver, BC @ Orpheum Theater
03/19 – Portland, OR @ Roseland Theater
03/20 – Seattle, WA @ Paramount Theatre
03/22 – Oakland, CA @ Fox Theater
03/23 – San Diego, CA @ The Observatory
03/24 – Los Angeles, CA @ Shrine Auditorium
03/27 – Las Vegas, NV @ Brooklyn Bowl
03/30 – Buenos Aires, AR @ Lollapalooza Argentina
03/31 – Santiago, CL @ Lollapalooza Chile
04/02 – Santiago, CL @ Teatro La Cupula
04/05 – Sao Paulo, BR @ Lollapalooza Brasil
04/13 – Brooklyn, NY @ Brooklyn Steel
04/16 – Washington, DC @ 9:30 Club
04/19 – Boston, MA @ House of Blues
04/20 – Philadelphia, PA @ The Fillmore
04/22 – Toronto, ON @ Rebel
04/24 – St. Louis, MO @ The Pageant
04/27 – Chicago, IL @ Riviera Theatre
04/28 – Milwaukee, WI @ The Rave
04/30 – Minneapolis, MN @ First Avenue
05/03-05 – Atlanta, GA @ Shaky Knees Festival
05/12 – Brussels, BE @ Ancienne Belgique
05/13 – Paris, FR @ Bataclan
05/15 – Lausanne, CH @ Les Docks
05/16 – Milan, IT @ Fabrique
05/17 – Luxembourg, LU @ Den Atelier
05/19 – Amsterdam, NL @ Paradiso
05/20 – Berlin, DE @ Huxleys
05/24 – Newcastle, UK @ This is Tomorrow
06/05 – Hamburg, DE @ Grosse Freiheit
06/06 – Aarhus, DK @ NorthSide Festival
06/07-09 – Nurburg, DE @ Rock am Ring
06/07-09 – Nuremberg, DE @ Rock im Park
06/11 – Manchester, UK @ O2 Victoria Warehouse
06/14 – Tunbridge Wells, UK @ Bedgebury Pinetum
06/15 – Birmingham, UK @ Digbeth Arena
06/18 – Glasgow, UK @ SWG3 Galvanizers Yard
06/20 – Thetford, UK @ Thetford Forest
06/21 – London, UK @ Alexandra Palace
06/24-26 – Zagreb, CR @ Inmusic Festival
06/26 – Bournemouth, UK @ International Centre
07/02 – Dublin, IE @ Trinity College
07/05 – Barcelona, ES @ Festival Cruilla
07/05-07 – Ewijk, NL @ Down the Rabbit Hole
07/26-28 – Benidorm, ES @ Low Festival
08/01-03 – Lustenau, AT @ Szene Open Air