Peter Gabriel представи официално видео към сингъла „Panopticom“. Тя е от “i/o”, неговия предстоящ първи нов албум с оригинален материал от 21 години.

Panopticom” включва участие на Brian Eno (синт), David Rhodes (китара), Tony Levin (бас) и Manu Katché (барабани).

В изявление Gabriel каза, че песента „е базирана на идея, върху която работя, за да инициирам създаването на безкрайно разширяващ се глобус с достъпни данни: The Panopticom. Започваме да свързваме група от хора с подобно мислене, които биха могли да вдъхнат живот на това, за да позволят на света да се види по-добре и да разбере повече от това, което наистина се случва.

Излизането на всеки нов сингъл от албума съвпада с пълнолунието – пускането на “Panopticom“, “The Court“, “Playing For Time“, “i/o“, “Kinds Of Horses“, “Road To Joy“, “So Much” и “Olive Tree” през изминалите месеци съвпаднаха със съответните дати. Песните са от предстоящия албум “i/o” на бившия вокал на Genesis, въпреки че все още не е обявена дата на издаване.

Турнето ще включва обичайните съратници на Gabriel – Tony Levin, David Rhodes и Manu Katché, ще включва песни от новия албум “i/o“, както и хитове от предишните му издания.

Новото видео е дело на Stephen Grzanowski AKA Vnderworld:

Миналата година Gabriel си сътрудничи с Arcade Fire върху песента „Unconditional II (Race and Religion)“, допринесе с музика за благотворителен албум за Деня на Земята, куриран от Eno, и направи кавър на „Here It Is“ за трибют-албум на Leonard Cohen.

Gabriel ще направи турне в Европа по-късно тази година, като датите за Северна Америка ще бъдат обявени скоро. Пълен списък с концертите вижте тук:

Peter Gabriel i/o Tour

September
8 – Quebec City, Quebec – Videotron Centre
9 – Ottawa, Ontario – Canadian Tire Centre
11 – Toronto, Ontario – Scotiabank Arena
13 – Montreal, Quebec – Bell Centre
14 – Boston, Massachusetts – TD Garden
16 – Philadelphia, Pennsylvania – Wells Fargo Center
18 – New York, New York – Madison Square Garden
30 – Chicago, Illinois – United Center

October
7 – Vancouver, British Columbia – Rogers Arena
8 – Seattle, Washington – Climate Pledge Arena
11 – San Francisco, California – Chase Center
13 – Los Angeles, California – Kia Forum