Съоснователят на Fleetwood Mac Peter Green е починал на 73 години.

Изявлението е на адвокати, представляващи семейството му: „С голяма тъга семейството на Peter Green обявява смъртта му този уикенд, той почина спокойно в съня си. Допълнително изявление ще бъде предоставено в следващите дни.

Блус рок китаристът Green, роден в източен Лондон, формира Fleetwood Mac с барабаниста Mick Fleetwood през 1967 година. Повечето от първите хитове – “Albatross“, “Black Magic Woman” и “Oh Well” са написани от него. Той ръководи групата и при продуцирането на първите им три албума. Първият, носещ просто името на групата, но известен още като Peter Green’s Fleetwood Mac, е посрещнат с похвали и достига №4 в класациите.

Той напуска групата след концерт през 1970 г., тъй като това не се отразява добре на психичното му здраве. В крайна сметка той е диагностициран с шизофрения и прекара известно време в болница в средата на 70-те.

Той беше сред осемте членове на групата – заедно с Fleetwood, Stevie Nicks, Lindsey Buckingham, John McVie, Christine McVie, Danny Kirwan и Jeremy Spencer – които бяха въведени в Rock & Roll Hall of Fame през 1998 година.

Отдавайки почит, David Coverdale от Whitesnake заяви, че Green е артист, на когото „истински се възхищавал и обичал“. В Twitter той каза: “Той беше спиращ дъха певец, китарист и композитор. Знам кого ще слушам днес. RIP”