Според мениджъра на Smash Mouth, Robert Hayes, Harwell е „починал мирно и комфортно“ в дома си в Бойзи, Айдахо в понеделник, 4 септември.

Harwell наскоро бе привет в хоспис поради чернодробна недостатъчност. Освен това той страдаше от кардиомиопатия и енцефалопатия на Вернике.

Harwell е съосновател на Smash Mouth през 1994 г. Групата има два топ 10 сингъла – „Walkin’ on the Sun” и „All Star” – а вторият им албум “Astro Lounge” стана трикратно платинен. Както „All-Star“, така и кавърът на „I’m a Believer“ на Smash Mouth бяха с саундтрака на първия филм за Шрек.

Harwell се оттегли от Smash Mouth през октомври 2021 г. поради здравословни проблеми. Той беше заменен от Zach Goode.

Емблематичният глас на Steve е един от най-разпознаваемите гласове от неговото поколение. Той обичаше феновете и обичаше да пее“, каза hayes в изявление. „Steve Harwell беше истински американски оригинал. По-велик от живота герой, който се изстреля в небето като римска свещ. Steve трябва да бъде запомнен с неговия непоклатим фокус и страстна решимост да достигне музикалните върхове. И фактът, че той постигна тази почти невъзможна цел с много ограничен музикален опит, прави постиженията му още по-забележителни. Единствените му инструменти бяха неговият неудържим чар и харизма, неговата безстрашна безразсъдна амбиция и неговите топки с кралски размери. Steve живееше 100 процента пълен живот. Горя ярко във вселената, преди да изгори.“