PJ Harvey обяви, че ще издаде първия си нов албум от 7 години насам, озаглавен “I Inside the Old Year Dying”, на 7 юли. Изпълнителката сподели и официално видео към едноименното парче.

Песните за “I Inside the Old Year Dying” cа написани за “около три седмици”. След това Harvey записва албума на живо в Battery Studio в Лондон с дългогодишния си сътрудник John Parish и продуцента Flood.

“Мисля, че албумът е за търсенето – интензитета на първата любов и търсенето на значение. Не че трябва да има послание, но усещането, което получавам от албума е за любов – има оттенъци на тъга и загуба, но е любов. Смятам, че това прави албума толкова приветлив, толкова отворен”, каза Harvey.

“I Inside the Old Year Dying” ще е 10-и студиен албум за Harvey и ще наследи “The Hope Six Demolition Project” от 2016 г. Миналата година в интервю за Rolling Stone Harvey каза, че новият й албум е вдъхновен от “автори на филмова музика” като Jonny Greenwood, Mica Levi, Hildur Guðnadóttir и Ryuichi Sakamoto, както и от работата на Thom Yorke с The Smile, “All Thoughts Fly” на Anna von Hausswolff и “Rough and Rowdy Ways” на Bob Dylan от 2020 г. Тя сподели също, че многогодишната й кампания на архивиране, в рамките на която преиздаде предходните си албуми и демотата към тях на винил, са я накарали да се върне към записването на демота на четирипистов магнетофон.

PJ Harvey допълни, че след “The Hope Six Demolition Project” е загубила връзката си с музиката заради безкрайния цикъл албум-турне-албум-турне. В крайна сметка обаче изпълнителката успява да се справи благодарение на съвет от режисьора Steve McQueen, който я окуражава да си припомни какво харесва в думите, изображенията и музиката, да остави концепцията за писане на албум настрана и да се фокусира и да си поиграе с тези три свои страсти. Harvey сподели също, че простото слушане на любимите й песни на Nina Simone и Bob Dylan е затвърдило страстта й към изкуството.

Миналата година Harvey си сътрудничи с композитора Tim Phillips за саундтрака на сериала “Bad Sisters” на Apple TV+.

Гледайте видеото “I Inside the Old I Dying” тук:

PJ Harvey: “Inside the Old Year Dying”

1. Prayer at the Gate
2. Autumn Term
3. Lwonesome Tonight
4. Seem an I
5. The Nether-edge
6. I Inside the Old Year Dying
7. All Souls
8. A Child’s Question, August
9. I Inside the Old I Dying
10. August
11. A Child’s Question, July
12. A Noiseless Noise