Токио и Рим, 20 март 2017 г. 

Canon, световен лидер при решенията за работа с изображения, и Апостолическата Ватиканска Библиотека обявиха, че ще представят специална репродукция на рядък ръкопис на 1 600 години. Това е част от проекта за дигитализиране и съхранение на хиляди ръкописи във Ватиканската библиотека като репродукциите напълно ще наподобяват оригиналните шедьоври.

Иновативните технологии на Canon за управление на изображения и печат ще създадат невероятно точни репродукции на Folio 22 recto от Vergilius Vaticanus – една от най-важните страници от колекцията във ватиканската библиотека.

„Голяма чест е за нас, че технологиите на Canon са използвани за създаване на репродукции на такъв важен документ,“ каза Фуджио Миатараи, президент и главен изпълнителен директор на Canon. “Процесът на създаване на тези визуално и текстово точни репродукции на 1 600-годишен ръкопис използва нашите технологии за репликиране на различни материали и за дигитализация на информация като данни за цветове, трудно доловими контури на повърхността и блясък. Тази информация след това е управлявана за да пресъздадем по най-точен начин характеристиките на оригиналния документ. Чрез нашата технология, Canon ще продължи да допринася за развитието на световната култура и изкуство.“

Процесът по дигитализация е управляван от NTT DATA като точните пресъздавания са възможни чрез комбинацията от уникалната технология на Canon за представяне на изображения на материали и печатните технологии на компанията на Canon Océ. Проектът показва как дигиталните технологии могат да бъдат използвани да съхранят и направят достъпни древни съкровищници като доказателство за световното културно наследство.

Vergilius Vaticanus е ръкопис създаден в древен Рим около 400-та година от новата ера. Той съдържа фрагменти от Енеида и Георгики на Вергилий. Един от най-старите ръкописи днес, той съдържа текстовете на Енеида с 76 листа и 50 илюстрации. Folio 22 recto съдържа илюстрация от Енеида, която показва как съпругата на Еней Креуза се опитва да спре съпруга си да участва в битка.

Нашата библиотека е важен съхранител на световната култура на човечеството,“ отбеляза Монсиньор Чесаре Пасини, Префект на Апостолическата Ватиканска Библиотека. „Ние сме много щастливи, че чрез процеса на дигитално архивиране ще направим тези прекрасни древни ръкописи широко достъпни за целия свят и така ще запазим духа на общото наследство на човечеството.“

Апостолическата Ватиканска Библиотека, известна като „Библиотеката на папите“, е разположена във Ватикана. Тя е основана от Папа Николай V Парентучели (1447 – 1455 г.) в Двореца на папите. Апостолическата Ватиканска Библиотека документира историята и мисленето на човечеството чрез изкуство и литература, математика и наука, право и медицина от ранните периоди на християнството до днешни дни. Библиотеката съхранява произведения на множество езици и от разнообразни култури, от Далечния изток до Америка преди времето на Колумб. Колекцията обхваща 82 000 ръкописи, 100 000 архивни единици, 1,6 милиона печатни книги (включително 8 700 старопечатни книги, отпечатани преди 1501 г.), 400,000 монети и медали, 100 000 щампи, рисунки и матрици, и 150 000 фотографии.

Проектът за дигитално архивиране на ръкописи на библиотеката започва през 2014 г. и трябва да завърши през март, 2018 г. В този период трябва да бъдат дигитализирани близо 3 000 ръкописа. Цялостният проект за дигитализация на библиотеката включва дигитално архивиране на всички произведения, съхранявани в нея – 82 000 ръкописа и 41 млн. страници с цел да ги запази и направи достъпни за учените и световната общественост.

Дигитално копие на илюстрация на новата технология и система за печат може да откриете на следния линк: https://goo.gl/GRbk0i
Допълнителни снимки с висока резолюция могат да бъдат разгледани на официалната страница на библиотеката, DigiVatLib.

За Canon Европа

Canon Европа е регионалното EMEA подразделение на Canon Inc., глобален доставчик на технологии и услуги за работа с изображения и една от най-известните и обичани марки. Canon Европа извършва дейност в 120 страни и има 19 000 служители в региона и допринася за около 1/3 от приходите на Canon.

Основана през 1937 г., Canon e водеща марка при работата с изображения през изминалите 80 години и е отдадена да помага на хората непрекъснато да преоткриват какво е възможно да постигнат чрез изображенията. От фотоапарати до професионални принтери, от бизнес консултиране до технологии за здравеопазването, Canon обогатява живота на хора и бизнес организации чрез иновации при работа с изображения.

Canon допринася за позитивната сила на технологиите и услугите за изображения. Чрез своя принос към околната среда и обществото на нашите служители и продукти, ние демонстрираме нашата отдаденост към философията ни Kyosei: живот и съвместна работа за общото благо.

Повече информация за Canon Европа може да откриете на: www.canon-europe.com