Nikon днес обявява излизането на Nikon Z 7II и Nikon Z 6II – версиите от следващо поколение на своите водещи безогледални фотоапарати Z 7 и Z 6.

Новите модели са “тунинговани” версии на Nikon Z6 и Z7, като от компанията твърдят, че са се вслушали внимателно в основните искания и забележки на фото и видеографите. Добре познатата и толкова харесвана ергономия на телата е запазена, като са добавени по няколко важни подобрения и в двата модела.

Основният акцент при проектирането на пълнокадровите Z 7II и Z 6II са ултраширокият байонет Z и постоянно разширяващата се гама от обективи Nikkor Z. И двата модела ползват предимствата на двойните процесори за обработка на изображения Expeed 6, по-бързите и по-големи буфери, поддържащи бързо непрекъснато снимане, и двата слота за карти, предназначени за карти UHS-II SD и XQD или CFexpress. Фотоапаратите са оборудвани и с възможности за 4K/60p видео . Те са съвместими с опционален нов захранващ батериен пакет – MB-N11 – който поддържа вертикално снимане, както и с новото безжично дистанционно управление WR-R11b.

Z 7II

Z 7II е следващата еволюционна разработка на многократно награждавания Z 7, която предлага превъзходно намиране на обекта, висока разделителна способност и стабилна надеждност. С по-голям динамичен диапазон и по-добри резултати в широкия диапазон от стойности на ISO неговата мощност на обработка и капацитет на буфера позволяват скорости на снимане до 10 кадъра/сек. Фотографите вече могат да заснемат 200 JPEG изображения с пълна разделителна способност или 77 12-битови некомпресирани RAW изображения в една серия от снимки.

Подобрените възможности за АФ на Z 7II предлагат поддръжка на АФ с широка зона за хора и животни, АФ с проследяване на обекта, който работи подобно на 3D проследяването, и подобрен АФ в условия на слаба осветеност. А електронният визьор с 3 690 000 точки (EVF) осигурява по-естествен изглед, с висока честота на опресняване, което намалява затъмняването.

Фотоапаратът е подходящ за напреднали и професионални фотографи, търсещи несравнимо изразяване на детайлите на обектите. Това може да бъде портретен фотограф, снимащ с висока скорост, за да заснеме текстури на кожата, косата, дрехите и грима; или пейзажен фотограф, който се нуждае от здраво и леко оборудване за пътуване в сурови условия и снимане на природни сцени.

Z 6II

Z 6II надгражда успеха на Z 6. Той предлага здравина и удобство на използване, възможност за създаване на професионални кинематографични видео клипове и мощни характеристики при заснемане на неподвижни моменти. Устойчивостта на прах и капки вода на фотоапарата поддържа непрекъснато снимане в сурови условия, а новата възможност за обратно въртене на пръстена за фокусиране позволява на потребителите ръчно да фокусират в посоката, в която са свикнали.

Що се отнася до видео възможностите, фотоапаратът може да осигури изход от 4K UHD и Full HD във филмови формати, базирани както на FX, така и на DX. Същевременно форматът за снимане HLG запазва повече детайли, динамичен диапазон и контраст, като намалява изискванията за последваща обработка . Подобреният АФ с детекция на очи и на животни води до подобрено фокусиране на обектите при снимане на видео.

Тези възможности за АФ в комбинация с подобрената скорост и мощност на фотоапарата поддържат и превъзходно заснемане на неподвижни изображения. Z 6II поддържа непрекъсната скорост на снимане от 14 кадъра/сек  и увеличен максимален брой снимки при непрекъснато снимане; 200 JPEG или 124 12-битови некомпресирани RAW изображения в една серия от снимки.

Z 6II е подходящ за потребители, които искат да снимат кинематографични видео клипове в допълнение към неподвижни изображения с помощта на компактна система. Това е фотоапаратът за професионално видеозаснемане или, например, за сватбена фотография, където маневреността, универсалността и безкомпромисното качество на резултата са ключови.

Системата с байонет Z на Nikon
И двата фотоапарата използват системата с байонет Z на Nikon, което гарантира, че светлината достига целия сензор, включително крайните ъгли. В комбинация с разширяващата се гама от обективи Nikkor Z или над 300-те съвместими обектива NIKKOR с байонет F, прикрепяни чрез адаптера за байонет FTZ, новото поколение фотоапарати извежда традицията на Nikon за съвършенство и иновации в производството на оптика до безпрецедентни нови висоти.

Аксесоари
Захранващият батериен пакет MB-N11 разполага със спусък и контроли за вертикално снимане. Той има и USB-C порт, който позволява зареждане на две батерии последователно, когато е изключен от фотоапарата.

Безжичното дистанционно управление WR-R11b позволява да контролирате безжично освобождаването на затвора на фотоапарата и може да синхронизира освобождаването на затвора на няколко фотоапарата, свързани с „основния“ фотоапарат. Устройството WR-R11b е съвместимо с определени фотоапарати на Nikon и този отдалечен приемопредавател може да се използва и за управление на външни светкавици, като например SB-5000 Speedlight, в конфигурации с усъвършенствано безжично управление на осветяването. Устройството WR-R11b е съвместимо и с дистанционното управление WR-1, професионален контролер с възможности за голям обхват.

Улавяйте и най-малките детайли. Z 7II

• По-голяма мощност, повече детайли: Широкият байонет Z се комбинира с големия пълнокадров 45,7 MP сензор и двойни процесори EXPEED. Възползвайте се от предимството на по-голям динамичен диапазон и по-чисти резултати в широкия диапазон от стойности на ISO. Заснемайте видео с разделителна способност до 4K/60p.

• Максимална скорост и надеждност: Двата слота за карти ви позволяват да използвате карти UHS-II SD в единия слот и XQD или ултрабързи карти CFexpress в другия. Адаптирайте се към всеки работен процес.

• Ултраширок, изключително рязък АФ: фокусиране с абсолютно постоянство. Фотоапаратът се връща към избраната точка на фокусиране, когато се събуди от режим на готовност. Налично е измерване на експозицията с долна граница -4 EV при снимане с обектив с f/2 (или по-светлосилен).

• Снимайте по-бързо, по-дълго и безшумно: Скоростта на снимане до 10 кадъра/сек позволява изключителна гъвкавост, а по-големият буфер ви дава възможност да продължите да снимате без прекъсване.

• Визьор, който не изостава: Електронният визьор с висока разделителна способност от 3 690 000 точки (EVF) предлага висока честота на опресняване, която значително намалява затъмняването дори при снимане с висока скорост.

• Дисплеи, които се адаптират към вас: Персонализируемите информационни дисплеи ви позволяват бързо да регулирате настройките или можете да изберете да деактивирате изцяло информационния дисплей, когато снимате неподвижни изображения. EVF се изключва автоматично, ако отворите монитора, за да снимате с Live View (преглед в реално време).

• Меко казано здрав: Неравен терен, сурови метеорологични условия или машини за мъгла на снимачната площадка – изцяло изолираният Z 7II не трепва.

• SnapBridge: Постоянно развиващото се приложение SnapBridge на Nikon вече ви дава възможност да актуализирате фърмуера на фотоапарата си чрез вашето смарт устройство.

Пълна свобода на творчество. Z 6II

• Творете при всякаква светлина: Широкият байонет Z и големият пълнокадров 24,5 MP сензор позволяват чисти, детайлни изображения в целия ултраширок диапазон от стойности на ISO. АФ при слаба осветеност вече работи при долна граница от -6 EV с обектив f/2 (или по-светлосилен).

• Много по-бърз: Правете снимки с пълна разделителна способност при до 14 кадъра/сек с пълен АФ/АЕ. Заснемайте до 200 JPEG или 124 12-битови некомпресирани RAW изображения в една серия от снимки.

• Двоен EXPEED: Двойните процесори удвояват мощността, с която разполагате за всичко – от АФ до капацитета на буфера. Работата е плавна и лека, независимо дали заснемате филм, или правите снимки.

• Два слота за карти: Адаптирайте се към всеки работен процес. Можете да използвате карти UHS-II SD в единия слот и карти XQD или най-новите ултрабързи карти CFexpress в другия.

• Мултимедиен център: Заснемайте по-ясни, по-чисти видео клипове с по-широк динамичен диапазон. По време на заснемането са налични АФ с детекция на очи и АФ с детекция на животни и можете да извеждате видео клипове в необходимия ви формат.

• Здрава конструкция: С леката рамка от магнезиева сплав с висока якост този фотоапарат е лесен за носене и достатъчно здрав, за да се използва навсякъде. Той е изцяло изолиран срещу прах, мръсотия и влага.

• Nikkor Z: Любимата кинематографична дълбочина на рязкост можете да постигнете с богатия избор от бързофокусиращи, компактни обективи Nikkor Z.

• Универсалност на системата Z: Можете да използвате външни светкавици Speedlight дори когато снимате с висока кадрова честота до 14 кадъра/сек. Адаптерът за байонет FTZ ви осигурява съвместимост с над 300 обектива Nikkor с байонет F.

• SnapBridge: Постоянно развиващото се приложение SnapBridge на Nikon вече ви позволява да актуализирате фърмуера на фотоапарата си чрез вашето смарт устройство.

Nikon Z6 II Nikon Z7 II
24.5MP FXСензор45.7MP FX (без AA филтър)
2х EXPEED 6Процесор2х EXPEED 6
До 14 к/секСерийно сниманеДо 10 к/сек
До 124 кадъраБуферДо 50 кадъра
100-51200ISO64-25600
UHD 4K 30p (60p след очакван ъпдейт) FHD 120pВидеоUHD 4K 60p (с кроп)FHD 120p
273 фазови т., 90% покритие на кадъраAF493 фазови т., 90% покритие на кадъра
5 оси (5 стъпки)Стабилизация5 оси (5 стъпки)
1x CFexpress Type B / XQD, 1x SD UHS-IIПамет1x CFexpress Type B / XQD, 1x SD UHS-II
OLED EVF с 3.6 млн. т.ВизьорOLED EVF с 3.6 млн. т.

За повече информация относно наградените продукти на Nikon, моля, посетете: www.europe-nikon.com