Nikon  официално представиха новата професионална безогледална фотокамера от серията Z – Nikon Z 8

Новият фотоапарат на марката Nikon Z8 наследява много от възможностите на флагмана в системата Nikon Z9 и ги комбинира с около 30% по-компактен корпус, който го прави по-подходящ за ежедневна работа и снимане с гимбал. Това е основно за сметка на вградения вертикален грип на Nikon Z9, който отстъства при новия модел, но от Nikon са предвидили опционален такъв за случаите, в които има нужда от него.

От флагманския модел Nikon Z9, Nikon Z8 наследява изключително много – същия многослоен пълноформатен сензор с 45.7 ефективни мегапиксела и 5-осева стабилизация, процесор Expeed 7, ISO 64-25600 (32-102400), изцяло електронен затвор с максимална скорост 1/32000 сек, серийно заснемане на повече от 1000 последователни RAW кадъра с 20 к/сек и мн. др.

Същевременно, новият фотоапарат предлага и някои повече или по-малко съществени разлики. Доста по-компактният корпус е с тегло 820 г без карта и батерия и е защитен срещу пръски вода и прах като този на Nikon D850. Оборудван е с Real-Live електронен визьор и с подвижен сензорен дисплей с движение по 4 оси като тези на Z9 и позволява безпрепятственото свързване на различни аксесоари като външен микрофон, рекордер, монитор, грип, слушалки и др. На разположение са два слота за карти памет – по един за карти памет тип CFexpress Type B / XQD и SD (UHS-II). Z8 е първата камера на марката, която предлага Ethernet свързване през USB Type C, като на разположение е и втори USB Type C порт само за захранване. На разположение е и Bluetooth и 5 GHz Wi-Fi връзка.

Nikon Z8 записва до 8K60p и 4K120p RAW видео без кроп. Възможен е 12-bit вътрешен запис в N-RAW и 10-bit ProRes 422 HQ, както и 24-bit linear PCM аудиозапис. На разположение са множество опции и функционалности, които улесняват работния процес при видеозаснемане и постпродукция – специален видео-изглед за мониторинг на различни параметри на видеозаснемането, част от които се визуализират и на горния дисплей, фокус пийкинг, зебра, фин контрол на светлочувствителността, задаване на 2 различни скорости на фокусиране и мн. др.

Новият модел използва автофокусната система с Deep learning и 3D проследяване на Nikon Z9 с диапазон на чувствителност от -8.5 до +20 EV, като в добавка предлага нов режим за детекция и проследяване на самолети, както и детекция и проследяване на лица в кадъра, дори и да заемат малка площ от него (най-малка площ спрямо всички останали камери в свeта в момента, според Nikon). На разположение е и Backlit AF за запазване на фокуса в условията на контражур.

Nikon Z8 предлага освен серийно снимане с до 20 к/сек в RAW формат, също така 30 к/сек в JPEG и до 120 к/сек с 11MP. Функцията Pre-Release Capture осигурява безпроблемно запечатване на важните моменти като започва да записва серия кадри до секунда преди окончателното натискане на спусъка. В добавка към RAW и JPEG новият модел позволява и запис в HEIF. Снимащите могат да различни помощни режими и функции като Motion Blend Retouch който вкарва в един кадър различни фази на движението на обекта, Skin Softening за по-приятно изглеждащи потрети, оптимизиран за снимане на хора автоматичен баланс на бялото и др.

При изработката на корпуса на Nikon Z8 са използвани карбонови влакна и магнезиева сплав, което гарантира здравината му въпреки относително ниското тегло. За максимално удобство при всякакви условия на работа, той е оборудван с бутони с подсветка, OLED визьор с 3.69 млн. точки и яркост 3000 cd/m2, както и с 3.2-инчовия тъчскрийн с 2.1 млн. точки и движение по 4 оси, познат от Nikon Z9. На разположение са HDMI, 10-Pin, два USB Type C порта и 3.5mm жакове за външен микрофон и слушалки.

Към Nikon Z 8 може да се постави като допълнение вертикален батериен грип MB-N12 с интегрирани контроли за управление. В грипа може да поставите две батерии EN-EL15c, като могат да се заменят една след друга дори и когатo камерата е в процес на снимане. Може да използвате грипа и като зарядно в моментите в които не е прикрепен към камерата.

Сензорът е покрит с флуорно покритие за по-лесно почистване, а има и електропроводимо покритие за отблъскване на прах. За допълнителен защита може да се активира предпазен механичен щит (по подобие на Z 9), който се активира при сваляне на обектива. При изключена камера стабилизацията на матрицата се заключва за да се предпази от повреди при пренасяне на камерата по неравен терен например.

Видео акценти:

  • Когато камерата снима в N-RAW се създават файл наполовина от размера на ProRes RAW HQ файл.
  • Може да снима в 8,3К/60р или 4.1К/120р
  • Може да записва прокси Full HD при снимане в 8 или 4К.
  • Изобилие от кодеци като: N-RAW, ProRes RAW HQ, ProRes 422HQ, MOV H.265, MP4 H.264
  • Log: N-Log и HGL