Nikon днес обявява излизането на своя най-модерен флагмански модел досега – Nikon Z 9. Камерата е значителна стъпка в развитието както на Nikon, така и на професионалната фотография.

Безогледалната фотокамера е оборудвана с нов, многослоен 45,7-мегапикселов 35 милиметров стандарт CMOS сензор, разработен от инженерите на Nikon, и ултрабърз процесор EXPEED 7. Разполага с най-усъвършенстваната до момента система за автоматично фокусиране на Nikon и 3D проследяване, водещи в класа възможности за видеозапис, изключителен електронен визьор, скорости до 120 кадъра/сек с пълно автоматично фокусиране и измерване на експозицията и др.

Освен на Nikon Z 9, японският производител обявява излизането и на NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S – първия супертелефото вариообектив от серия Z, както и на адаптера за байонет FTZ II, който подобрява още повече удобството на използване на съществуващия адаптер за байонет FTZ.

Nikon Z 9 е предназначен за хората, които разширяват границите на фотографията и видеографията. Той е много подходящ за професионални фотографи в областта на дивата природа, спорта и фотожурналистиката, които освен от гаранции за надеждност търсят висококачествен електронен визьор, прецизен АФ и функционалност, които надхвърлят дори тази на Nikon D6.

Nikon Z 9 е подходящ също и за професионалисти в сферата на модата и търговията, които трябва да проявят пълните си творчески способности в снимки и видео клипове с висока разделителна способност, както и за създатели на видео, които искат да постигнат качествени резултати в ефективни и гъвкави работни среди.

Основни характеристики на Z 9

Изключителни характеристики на АФ и 3D проследяване

Системата за АФ с 493 точки включва АФ с автоматична зона с 405 точки – пет пъти повече отNikon Z 7II, а 10-те режима за избор на АФ зона позволяват на потребителите да оптимизират настройката си за АФ за всяка задача. Същевременно изкуственият интелект с deep-learning е в основата на най-усъвършенстваното едновременно откриване на до девет различни типа обекти. Това се комбинира с 3D проследяване – първото за гамата безогледални фотокамери на Nikon – за да може да бъде уловен всеки важен момент. От хора и техните отличителни белези до животни и превозни средства – Nikon Z 9 разбира какво снимате и реагира незабавно на промени в позицията, ориентацията или скоростта на обекта.

Нова ера при възможностите за създаване на видео

Невероятните фотографски възможности на Nikon Z 9 позволяват на потребителите да записват изящни 8K UHD, 4K UHD и 4K 120p видео клипове и таймлапс филми във фотокамерата, използвайки площта на целия сензор без да се изрязва. 8K видео клипове с 30p могат да се записват за приблизително 125 минути наведнъж – най-дългата продължителност сред безогледалните фотокамери[i]. Предстоящата актуализация на фърмуера ще даде възможност за запис на RAW 8K видео с изключително плавните 60p[ii]. Функциите за пълен АФ/AE и АФ с откриване на очи се поддържат и при заснемане на филми, тъй като новият формат N-RAW на Nikon запазва размерите на файловете в управляеми граници[iii].

Мощ и скорост

Снимайте повече от 1000 кадъра[iv] в RAW с пълна разделителна способност при 20 кадъра/сек. и дори до 120 кадъра/сек с функцията за пълен АФ/AE в новия режим C+. Най-бързата скорост на сканиране в света[v] практически премахва изкривяването, причинявано от електронният затвор, до такава степен, че механичният затвор е отстранен. Скоростите на затвора от 1/32 000 се комбинират с възможността на фотокамерата да снима с ISO 64 за получаване на невероятна дълбочина на рязкост, дори при много ярка светлина.

Постоянна видимост в реално време

Nikon Z 9 разполага с най-яркия[vi] (3000-нитов) дисплей в електронния визьор, с двупоточна технология, която осигурява снимане на живо без затъмнение през цялото време, така че фотографите да не пропуснат нито един момент. Дисплеят на Nikon Z 9 осигурява истински непрекъснат изглед в реално време, което означава, че ако обектът се движи или има и най-малката промяна в сниманата сцена, потребителят непременно ще я види.

Ергономичност и здравина

Друго нововъведение за Nikon е, че Nikon Z 9Z 9 е оборудван с дисплей с вертикално и хоризонтално накланяне по 4 оси, който позволява на фотографите да се адаптират към момента с бързо и гъвкаво композиране. Като инструмент, създаден изцяло за професионалисти, ергономичните характеристики на фотоапарата, например разположението на бутоните, са усъвършенствани и подобрени въз основа на предложения от професионални фотографи. Същевременно неговата здравина надхвърля тази на Nikon D6, което гарантира, че потребителите могат да заснемат всичко дори в сурови условия. Нов бутон за режима на АФ позволява на потребителите да превключват режима за АФ и режима за избор на АФ зона по време на снимане с визьор, докато горният и задният контролен LCD панел и бутоните светват с едно натискане на превключвателя за захранване за лесна промяна на настройките на фотоапарата в тъмнината.

Допълнителни функции на Nikon Z 9

 • Компактно тяло: 20% по-малко от това на Nikon D6, с дълбока ръкохватка, която позволява сигурно захващане за хоризонтално и вертикално снимане
 • Изработен от магнезиева сплав за най-добрия баланс между здравина и ниско тегло
 • Изключително добрата изолация за защита от въздействието на атмосферни условия предпазва фотоапарата, обективите от серия Z и адаптерите за байонет независимо колко са неблагоприятни
 • Проводимото покритие създава магнитно поле, което активно отблъсква праховите частици от сензора
 • Вграден ISO диапазон от 64 до 25 600 (може да се разширява до 32 – 102 400, еквивалент) се свързва с усъвършенстван алгоритъм за намаляване на шума и трептенето във фотоапарата

Днес в 19:00 ч. кратко пряко предаване в YouTube канала на Nikon Europe ще включва разговор на живо с въпроси и отговори за излизането на пазара на Z 9.

На 5 ноември от 14:00 до 22:00 часа Nikon ще отпразнува новия си флагмански фотоапарат с ексклузивното виртуално събитие #NikonDays. То включва също дискусии с професионалисти от Nikon по всякакви теми, свързани със системата Z! Настройте се за сесии с въпроси и отговори, майсторски класове и практически обучения. Събитието е безплатно и включва беседи от вдъхновяващи фотографи, които са сред първите, използвали Z 9. Регистрирайте се сега за тези предстоящи сесии. Местата са ограничени.

За участие в събитието се регистрирайте на адрес: https://nikondays.nikoneurope.com

За пълната програма посетете https://nikondays.nikoneurope.com

[i] Въз основа на проучвания на Nikon към октомври 2021 г.

[ii] Необходима е актуализация на фърмуера (налична от пролетта на 2022 г.), за да активирате запис на 8K/60p видео клипове във фотоапарата.

[iii] N-RAW позволява файлове с качество RAW с около два пъти по-малък размер от файлове ProRes RAW. Записът в N-RAW е възможен само след актуализация на фърмуера (налична от пролетта на 2022 г.).

[iv] Когато се използват CFexpress карти ProGrade Digital Cobalt.

[v]Сред повече от 30-мегапикселови безогледални фотоапарати към октомври 2021 г. На база на проучвания на Nikon.

[vi] Сред пълнокадровите огледални фотоапарати към октомври 2021 г. На база на проучвания на Nikon.

Първите доставки на Nikon Z9 в магазините се очакват след около месец, а цената на модела за България е 11799 лв. 

В допълнение, Nikon обявиха пускането на пазара на два нови обектива за системата Z – NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S и NIKKOR Z 24-120mm f/4 S, както и нов адаптер – FTZ II. Анонсирана беше и разработката на NIKKOR Z 400mm f/2.8 VR TC S.

NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S

Бързият, ясен и универсален спътник на фотокамерите Nikon Z. NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S фокусира бързо и тихо, за да проследява бързодвижещи се обекти с абсолютна прецизност дори ако се движат хаотично. Неговият диапазон на телефото увеличение от 100 – 400 мм и превъзходните оптични характеристики осигуряват изключителни резултати в огромен диапазон от ситуации, независимо дали обектът е относително близо, или далече. В допълнение към това, благодарение на мощните характеристики за VR (намаляване на вибрациите), еквивалентни на 5,5 стопа, фотографите могат да снимат от ръка при по-бавни скорости на затвора, без да правят компромис с остротата. Минималното разстояние на фокусиране е едва 0,75 м в широкоъгълния край на диапазона на увеличение и 0,98 м при пълно увеличение.

Адаптер за байонет FTZ II

Адаптерът за байонет FTZ II още повече подобрява удобството на използване на съществуващия адаптер за байонет FTZ чрез оптимизиран дизайн. Той поддържа приблизително 360 обектива NIKKOR F от тип AI нататък, което позволява съществуващите обективи NIKKOR F да се използват с фотоапарати от серия Z. Адаптерът за байонет FTZ II може да се използва заедно с вертикалният грип и различни видео аксесоари и позволява смяна на обективите, без фотоапаратът да се демонтира от статив.

Официално Nikon представиха и NIKKOR Z 24-120mm f/4 S, както и разработването на NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S

Днес Nikon представя най-новия си вариообектив, универсалния NIKKOR Z 24-120mm f/4 S. С олекотена конструкция, усъвършенствана оптика и широк диапазон на увеличение това е обективът подходящ за всеки сценарий. От древна архитектура и реална улична фотография, до детайлни портрети и обширни пейзажи – той позволява на потребителите да заснемат от всички ъгли, без да се налага да сменят обектива.

NIKKOR Z 24-120mm f/4 S е висококачествен многофункционален обектив за пътуване. С постоянна максимална диафрагма от f/4 той е създаден за контролирано творческо снимане, което осигурява зашеметяваща детайлност. Обективът предлага плавно управление и система за мултифокус, която осигурява невероятно бързо и точно автоматично фокусиране в целия диапазон на увеличение.

Комбинацията от висококачествени характеристики и лек, компактен корпус на NIKKOR Z 24-120mm f/4 S го прави „готов за пътуване“ и създаване както на снимки, така и на филми. Той предлага превъзходни характеристики за видео, на практика без промяна на фокусното разстояние при фокусиране, което осигурява постоянно композиране при префокусиране по време на запис. Ако потребителят преминава от затворено помещение на открито или между по-тъмни и по-светли сцени, стабилният контрол на експозицията позволява естествена промяна на яркостта за красиви естествени видео клипове.

Покритието ARNEO и нанокристалното покритие на обектива от своя страна се справят с фантомите и отблясъците, причинени от случайна светлина, идваща от разни посоки, за осигуряване на кристално ясни снимки.

Изолиран за предпазване от прах и капки вода, NIKKOR Z 24-120mm f/4 S включва флуорното покритие на Nikon на предния елемент, което отблъсква замърсяванията и лесно се избърсва.

NIKKOR Z 24-120mm f/4 S

 • Вариообектив с широкоъгълен до среден телефото диапазон на увеличение с превъзходна оптика
 • Изключителни изображения в широк диапазон на увеличение
 • Постоянна диафрагма от f/4, осигуряваща на фотографа универсалност и пъргавина
 • Съгласувано увеличение на видео клипове и снимки
 • Късо минимално разстояние на фокусиране и 0,39 максимален коефициент на репродукция
 • Гъвкав диапазон на фокусно разстояние от 24 до 120 мм
 • Превъзходни характеристики за видео с малко или без промяна на фокусното разстояние при фокусиране
 • Персонализируеми контролни елементи, включващи специален функционален бутон и пръстен за управление за задаване на различни функции според предпочитанията на потребителя
 • Лек и компактен корпус, което го прави леснопреносим
 • Система за мултифокус, използваща две задвижващи устройства за АФ за осигуряване на бързо и точно автоматично фокусиране
 • Покритие ARNEO и нанокристално покритие, което спира фантомите и отблясъците
 • Изолиран за защита от прах и капки вода, включително с флуорно покритие на Nikon за отблъскване на замърсяванията

Днес в 19:00 ч. кратко пряко предаване в YouTube канала на Nikon Europe ще включва разговор на живо с въпроси и отговори за излизането на пазара на Z 9.

Заедно с това на 5 ноември от 14:00 до 22:00 часа с ексклузивно виртуално събитие #NikonDays Nikon ще отпразнува цялата система серия Z, включително най-модерния си флагмански фотоапарат Z 9.

Професионалистите и любителите на фотографията ще имат удоволствието да присъстват на сесии на френски, английски и немски език. Ще има майсторски класове и кръгли маси в Zoom с водещи фотографи на Nikon от цяла Европа, чиито творби са посветени на дивата природа, спорта, автомобилите, модата и сватбените тържества. Ще се проведат и подробни представяния на Nikon Z 9, системата Z и пътната карта за обективи.

Участието в събитието е безплатно. Съвети и насоки за това как фотографите могат да реализират своя творчески потенциал в снимки и видео клипове на всякакви теми ще бъдат в центъра на вдъхновяващия и плътен график от дейности.

Разработка на нов телефото обектив

Днес също така отNikon имат удоволствието да обявят и разработването на супертелефото фиксирания обектив NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S за пълнокадрови безогледални фотоапарати (с формат FX на Nikon), за който е внедрен байонетът Z на Nikon.

NIKKOR Z 400 mm f/2.8 TC VR S, първият супертелефото фиксиран обектив NIKKOR Z, принадлежи към серия S-Line на обективите NIKKOR Z, която се стреми към най-добрите оптични характеристики. NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S обещава реалистични и изключителни изображения чрез постигане на красиво боке и висока разделителна способност.

Обективът ще се отличава с ново покритие, което осигурява най-добрите противоотражателни свойства в историята на Nikon. С превъзходна функционалност и дизайн, който поддържа запис на видео, NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S ще подпомага творческото изразяване в работата на професионалните фотографи.

Nikon ще продължи да търси ново измерение при оптичните характеристики, като същевременно удовлетворява нуждите на потребителите и допринася за развитието на фотографската култура, с надеждата да разшири възможностите за образно изразяване.