Nikon вдъхновен от една легенда Nikon FM2,появила се на бял свят през 1982 година и останал в в историята като невероятна  филмова фотокамера, ни представя една нова дигитална фотокамера приемаща красивият ѝ дизайн и добавяща още по-голяма функционалност.

След като през далечната вече 2013 г. на пазара се появи DSLR моделът Nikon Df с отличителен ретро дизайн, от компанията отново обръщат поглед към своето наследство – този път с Nikon Z fc – безогледален фотоапарат от серията Nikon Z, вдъхновен от легендарния модел на марката Nikon FM2. В допълнение, от компанията обявяват и два обектива, с които новият фотоапарат ще се предлага в комплект – Nikon Nikkor Z 28mm f/2.8 SE и сребрист вариант на Nikkor Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR – и които да допълнят класическата му естетика.

Най-вероятно, както при Df, в наименованието fc “f” идва от “fusion” между дизайна и “истинското” усещане за фотография от миналото, и съвременните технологии, докато за “c” можем само да гадаем дали е за “compact” или за “classic”. И двата варианта биха били удачни, тъй като корпусът на новия модел определено е компактен, лек (395 гр.) и класически, като дори логото на компанията, гравирано на предния панел, е това, което е било използвано от 1970 до 1980 г. За FM2 напомнят още силуетът на пентапризмата, оформлението на контролерите върху горния панел, кръглата чашка на визьора и комбинацията от черни и сребристи елементи.

На задния панел освен общо-взето стандартния джойстик, дисков контролер за палеца и бутоните, е разположен i-бутон, чрез който може бързо да се достигне до основни настройки през менюто с опции за персонализиране. Дисплеят е с променлив ъгъл (за пръв път в серията Nikon Z) и може да бъде обърнат изцяло напред, като в този случай фотоапаратът автоматично превключва в селфи режим за лесно заснемане с едно докосване. Електронният визьор е с органичен EL панел и минимална аберация.

Под ретро-корпуса, изработен от надеждна магнезиева сплав, Nikon Z fc е оборудван с DX сензор (APS-C, 1.5x кроп) с диапазон на чувствителността от ISO 100-51200 (204800) и 21 мегапиксела, и предлага 4K UHD видео от целия сензор, както и серийно заснемане на единични кадри със скорост до 11 к/сек.

Автофокусната система на модела поддържа засичането на очи и животни както при заснемането на статични изображения, така и при видео. Налице е и режим, който позволява непрекъснато фокусиране по очите на един от множество обекти, както и проследяването на очите на домашен любимец в движение.

Дизайн, вдъхновен от легендарна фотокамера

Тук емоцията е в детайлите. Дизайнът на горният панел и балансът между черни и сребристи елементи по тялото на Nikon Z fc напомнят за Nikon FM2,  в добавка и кръглият окуляр на електронния визьор, дизайнът на дисковете за управление и гравираното лого на Nikon от периода 1970 – 1980. Същевременно е здрава и надеждна,благодарение на корпуса от магнезиева сплав.

Опростена работа и творческо изразяване

В горната част на тялото на Nikon Z fc има три диска за управление и дисплей, показващ стойността на диафрагмата. Дисковете управляват скоростта на затвора, компенсацията на експозицията и ISO чувствителността, като дават възможност за промяна на настройките изключително лесно. Да не забравяме и за добре познатият вече бутон „i“ активиращ бързото менюто, които позволяват на потребителите бързо да регулират различни настройки, които могат да бъдат персонализирани въз основа на индивидуалните предпочитания на потребителя за снимане.

За първи път фотокамера от серия Z на Nikon поддържа компенсация на експозицията при използване на напълно любителския автоматичен режим – AUTO. Nikon Z fc разполага и с 20 опции за Creative Picture Control, които помагат за един своеобразен уникален начин на изразяване. Чрез избиране на теми с различни параметри, като например нюанс, тониране и наситеност, потребителите могат да изразяват разнообразни настроения, както и да коригират ефекти по свой вкус.

Подобрени възможности за фокусиране и снимане от различен ъгъл

Nikon Z fc поддържа АФ с откриване на очи и АФ с откриване на животни при снимане на фото, или видеоклипове – функции, въведени за първи път при фотокамерите Nikon Z 7II и Nikon Z 6II. Поддържа се режимът за избор на АФ зона – АФ с широка зона (L) – който допълнително подобрява ясното улавяне на очите и лицата чрез ограничаване на зоната за фокусиране. Също така може да се постигне непрекъснато фокусиране на очите на съответния обект, когато в кадъра има няколко души, или проследяване на очите на домашен любимец, който се движи.

Заснемането на ясни снимки и видеоклипове в тъмна обстановка е възможно чрез покриване на широк стандартен диапазон на ISO чувствителност от 100 до 51 200. Освен това внедряването за първи път на дисплей с променлив ъгъл при фотокамера от серия Z позволява вертикално снимане отдолу или отгоре. Когато дисплеят се завърти напред, фотокамерата автоматично превключва в режим на автопортрет, което позволява заснемане на селфи с едно докосване.

Повече възможности за свързаност чрез SnapBridge версия 2.8

Приложението SnapBridge може да се използва за прехвърляне на снимки и видеоклипове, записани с фотокамерата, към смартфон, или таблет, което улеснява потребителите да ги споделят в социалните мрежи. Чрез приложението можете да получите и най-новия фърмуер за фотоапарата.

Snapbridge версия 2.8 има нов потребителски интерфейс, който поддържа два автоматични режима на свързване: foreground (приоритетен) и background (фонов). Режимът foreground (приоритетен) се свързва с фотокамерата само когато приложението е активирано, което намалява изтощаването на батерията. Режимът background (фонов) разполага с постоянна връзка за автоматично прехвърляне на изображения дори когато приложението не е активирано.

За тези, които искат бързо и лесно да редактират снимките си, Nikon Z fc предлага 20 опции за креативен контрол на тониране, наситеност, нюанс и др.

Допълнителни функции

  • Електронният визьор създава естествен изглед с минимални аберации използвайки органичен EL панел.
  • 4K UHD запис на видео с използване на целия сензор.
  • Поддържа постоянен АФ (AF-F), създаден специално за видеозапис.
  • Заснемането на видеоклипове на забавен кадър е лесно и става само чрез избиране на размер на изображението и кадрова честота.
  • Поддържа софтуера Webcam Utility, който позволява на Nikon Z fc да се използва като уеб камера.
  • Опаковъчната кутия и ремъка за носене съответстват на стила на наследствения дизайн.
  • Поддържа USB захранване при включена фотокамера, както и зареждане през USB

Комплекти с обективи: Nikkor Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR сребристо издание и Nikkor Z 28mm f/2.8 SE

Nikkor Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR сребристо издание е стандартен вариообектив, базиран на NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.4 VR, със сребрист външен дизайн, за да е в тон с Nikon Z fc. Обективът е компактен и лек, с обща дължина приблиз. 32 мм и общо тегло приблиз. 135 гр. Той е удобен за носене навсякъде, като същевременно осигурява висока разделителна способност в целия диапазон на увеличение.

Nikkor Z 28mm f/2.8 SE е компактен и лек обектив, идеален за портрети и натюрморти, който предлага характерното за фиксираните обективи гладко боке. Той се отличава с наследствен дизайн, вдъхновен от класическите обективи NIKKOR от времето на появата на FM2. Благодарение на същото покритие като това на Nikon Z fc, Nikkor Z 28mm f/2.8 SE е в тон с класическата естетика на фотокамерата.

Nikon обявяват разработка на нов ултразум обектив

Освен новата фотокамера от Nikon днес обявява разработването на Nikkor Z DX 18-140mm f/3.5-6.3 VR – вариообектив с широк диапзон предназначен за безогледални фотокамери с APS-C размер на сензора. Обективът трябва да излезе на пазара по-късно тази година.

Компактният и лек Nikkor Z DX 18-140mm f/3.5-6.3 VR ще поддържа заснемането на широк диапазон от сцени – от широкоъгълни до телефото фокусни разстояния и къси разстояния и ще даде възможност за заснемане на фотографии и видеоклипове в различни ситуации.

Разработката е израз на непрекъснатия стремеж на Nikon към ново измерение в оптичните характеристики. Nikon не само продължава да отговаря на нуждите на потребителите, но и допринася за развитието на фотографската култура, разширявайки възможностите за образно изразяване.