Вижте групите по дни и примерната схема на събитието!

 Както знаете 8 април стана част от програмата на Sofia Metal Fest 2016. Организаторите от BGTSC декларираха, че в този ден на сцената ще се изяват групи от страната и региона, а за притежателите на двудневен билет и за тези на два единични за 9 и 10 април входът ще е свободен. По долу Ви представяме накратко групите за 8 април и пълният списък на участниците по дни.

Светльо & The Legends тържествено ще закрият програмата на 8 април. Добре познатата на феновете у нас формация ще поднесе своя специалитет от пънк-рок-метал подправен с етно-фолк и уестърн елементи. Групата се състои от музиканти участвали в култови формации като Хиподил и Холера дали тласък и изиграли важна роля във формирането на ъндърграунд сцената у нас още в края на 80-те на отминалият век. Групата е основана през 2007-ма година и имат два издадени албума „Bulgarno” и „Iban”. В момента са в състав Светльо Хиподилски (вокали), Ники Добрев – Мъни (китара), Боби Рашков (бас), Петър Александров (барабани), Влади Митин (тромпет) и Иван Мечкаров (акордеон), като правят колаборации и с други доказали се музиканти.

Velian е сравнително млада формация, сформирана от Иван Иванов – вокали, Антонио Митов – бас, Дилян Недев – китари, Велизар Болчев – ударни и Васил Симеонов – китари, добре познати музиканти сред интересуващите се от случващото се в ъндърграунд сцената у нас, участвали в известни на българските фенове групи като Wartime, Progression и Fanagoria.

Стилът на групата е смес от пауър и мелодичен дет метъл, подправена с щипка готически романтизъм. Наскоро групата издаде и първото си EP „Fireflies“.

An Theos са епик фолк метъл група от Румъния, създадена през пролетта на 2010 година. Основата на музиката и текстовете са от и за древните карпатски хора.

През април 2013 година групата издаде първият си макси сингъл „Chemarea Strabunilor“ (The Call of the Ancients). Първият им албум се очаква през тази година. Освен в родната си Румъния, групата има зад гърба си концертни участия в Италия, Чехия, Унгария и на сцената в Каварна миналата година.

Downslot са добре позната и обичана от родните фенове банда, сформирана през 2008 година. През юни 2012 издават дебютния си албум „GOD IS WAR“ подкрепен със солидна обиколка и представяне в родните клубове. Втория студиен албум е въпрос на време, за да стане факт.

В момента групата е в състав Илиян Шиклов – вокали и бас, Иван Делибалтов – китара, Васил Андонов – китара, Стоян Илиев – барабаните. Групата направи много добро впечатление при участието си с Testament в София и на W:O:A Mettal Battle Bulgaria.

Anekdot е млада русенска траш метъл група създадена от младежи на 7 декември 2012 година. От 2013 г. групата участва в различни фестивали и конкурси за младежки рок групи в страната, където жури са уважавани български музиканти, продуценти и журналисти, печели призови места за авторска музика, включително и професионален запис на авторски песни. През май 2015 г. „Anekdot“ участваха и на W:O:A Mettal Battle Bulgaria където групата се представи много добре. В края на юни групата реализира три участия в рамките на по-малко от 12 часа: На 30.06.2015 г.- „Дунав Рок Фест“ – Русе с група „Аналгин“, по-късно същата вечер – „Джулай Морнинг“ в Тутракан, където си партнираха с Кен Хенсли от „Uriah Heep“, а на 01.07.2015 участваха в „Джулай Морнинг“ в Камен бряг, като там свириха още Б.Т.Р и Джон Лоутън. През септември 2015 г. младежите подгряваха легендите Nazareth на Green Rock Fest Русе.

Ето и подредбата на всички групи по дни:

  • 8 април – Светльо & The Legends, Velian, An Theos, Downslot, Anekdot 
  • 9 април – Paradise Lost, Finntroll, Tiamat, Wwolfheart, Saints‘N’Sinners
  • 10 април – Kreator, Powerwolf, Battle Beast, Evil Invaders, Dirty Shirt

SOFIA METAL FEST 2016 ще се състои на 8, 9 и 10 април 2016 г. в столичната зала „Универсиада“.Вижте и примерната схема на мястото за провеждане. Организатор – BGTSC.

В сърцето на София ви очакват ексклузивни концерти и стотици приятели!!! \\mm//

Билетите се  продават в мрежата на Eventim.bg в цялата страна, Сърбия и Румъния.  Билети се продават в Солун и Истанбул.

Предстои оповестяването на допълнителна информация.