Записан в рамките на две студийни сесии, “As I Try Not To Fall Apart” е най-обширният запис на White Lies до момента, включващ експлозивен рок, електро-поп хитове, вдъхновени от прог изобретения, фънк оттенъци и някои от най-незаличимите им рифове досега .

През цялото време те обединяват любовта си към поп и прог – откриващото “Am I Really Going To Die” включва текст за смъртността, вдъхновен от филма Ivans Xtc от 2000 г. и е едно от най-фънки записите, които са правили някога, включващ шикозни китари и гъвкава басова основа под бързите вокали на McVeigh. „Аз и Чарлз сме големи прог фенове“, казва McVeigh. Междувременно заглавната песен е еуфоричен поп бисер. „Това е наистина важна песен за нас“, казва Lawrence-Brown. „Мисля, че това ще определи каква е следващата глава. Никога досега не сме правили нещо толкова поп“. Дрънкащият бийт на “I Don’t Want To Go To Mars” е вдъхновен от Илон Мъск и космическата надпревара на милиардерите, а “Blue Drift” съчетава кисел хаус груув с настроението на широкоекранна продукция от 80-те. Има звукова смяна на предавките с “The End“, която звучи като атмосферична песен на The Cure, изпратена в космоса, и “There Is No Cure For It” – лирично, продължение на началната песен в албума – завършва записа с извисяваща, блещукаща височина.

Измина повече от десетилетие, откакто пробивният сингъл на групата “Death” представи група, за която крехкостта на човешкото съществуване е постоянен пробен камък. Сега, когато в 30-те, възгледът на главния текстописец Cave за голямото неизвестно се е развил. „Мисля, че страната на смъртта или смъртността, която винаги намирам за интересна, е фактът, че всички знаем, че това ще се случи“, казва той, „и как различните хора се справят с това“.

Вероятно никога повече няма да направим албум по начина, по който направихме този“, казва Cave. „Мисля, че това може да се окаже един от най-добрите ни албуми“, казва McVeigh. White Lies изпитаха решимостта си да стигнат до там, но не се разпаднаха. Те се появиха с най-важната си колекция от песни от години. Предварителни поръчки – тук.

Ето и новото видео, “Am I Really Going To Die“:

White Lies – “As I Try Not To Fall Apart

  1. Am I Really Going to Die
  2. As I Try Not to Fall Apart
  3. Breathe
  4. I Don’t Want To Go To Mars
  5. Step Outside
  6. Roll December
  7. Ragworm
  8. Blue Drift
  9. The End
  10. There Is No Cure for It

През март 2022-ра групата тръгва на доста продължително турне – първи във Великобритания, по-късно и в (почти) цяла Европа. Най-близката до нас дата е в рамиките на фестивала INmusic 2022: