Peter Gabriel представи още един нов сингъл, “Love Can Heal”. Той е от “i/o”, неговия предстоящ първи нов албум с оригинален материал от 21 години.

По време на второто пълнолуние на август, Peter Gabriel издава деветата песен от албума “i/o”. Този месец песента е “Love Can Heal” и първата версия, която ще бъде чута, е Bright-Side Mix от Mark ‘Spike’ Stent.

Написана и продуцирана от Peter Gabriel, „Love Can Heal“ е „мечтателно парче с някои абстрактни образи“, казва Gabriel, „килим от звук, гоблен, където нещата са изтъкани заедно, но не е задължително да стърчат, но просто формират едно цяло.”

„Love Can Heal“ беше написанa около 2016 г. и аз започнах да го свиря по средата на турнето и го посветих на Jo Cox, британски депутат, бруталнo убит от екстремист и някой, когото бях срещнал на лидерска конференция. Мисля, че песента се вписва точно в темите на албума в смисъл, че i/o е за усещането и връзката с всичко и с чувството на любов към всичко.”

„Love Can Heal“ е записана основно в Real World Studios, Bath and The Beehive, Лондон, но включва и елементи от Linnea Olsson (виолончело и вокал) и Jennie Abrahamson (вокал), „чудесни музиканти“, записани в Торонто по време на турнето „Rock, Paper, Scissors“. Към двата гласа се присъединяват тези на Melanie Gabriel и Ríognach Connolly на водещите вокали, създавайки „топло, меко вокално одеяло, което ви заобикаля“.

Излизането на всеки нов сингъл от албума съвпада с пълнолунието – пускането на “Panopticom“, “The Court“, “Playing For Time“, “i/o“, “Kinds Of Horses“, “Road To Joy“, “So Much” и “Olive Tree” през изминалите месеци съвпаднаха със съответните дати. Песните са от предстоящия албум “i/o” на бившия вокал на Genesis, въпреки че все още не е обявена дата на издаване.

Турнето ще включва обичайните съратници на Gabriel – Tony Levin, David Rhodes и Manu Katché, ще включва песни от новия албум “i/o“, както и хитове от предишните му издания.

Миналата година Gabriel си сътрудничи с Arcade Fire върху песента „Unconditional II (Race and Religion)“, допринесе с музика за благотворителен албум за Деня на Земята, куриран от Eno, и направи кавър на „Here It Is“ за трибют-албум на Leonard Cohen.

Gabriel ще направи турне в Европа по-късно тази година, като датите за Северна Америка ще бъдат обявени скоро. Пълен списък с концертите вижте тук:

Peter Gabriel i/o Tour

September
8 – Quebec City, Quebec – Videotron Centre
9 – Ottawa, Ontario – Canadian Tire Centre
11 – Toronto, Ontario – Scotiabank Arena
13 – Montreal, Quebec – Bell Centre
14 – Boston, Massachusetts – TD Garden
16 – Philadelphia, Pennsylvania – Wells Fargo Center
18 – New York, New York – Madison Square Garden
30 – Chicago, Illinois – United Center

October
7 – Vancouver, British Columbia – Rogers Arena
8 – Seattle, Washington – Climate Pledge Arena
11 – San Francisco, California – Chase Center
13 – Los Angeles, California – Kia Forum